Napvilágot látott az AMD legfrissebb fejlesztési terve

A frissen megjelent útiterv több helyen is módosult az eddigiekhez képest. A 2011-ig terjedő időszak alatt a 45 nm-es gyártástechnológiát fogja alkalmazni a vállalat. Az asztali chipek piacát 2 évig a Deneb és a Propus kódnevű, négymagos processzorok fogják meghatározni, melyek négy darab 512 KB-os L2 gyorsítótárat fognak használni, emellett a Deneb még egy 6 MB-os L3 gyorsítótárat is magáénak tudhat. A Radeon grafikus processzorok erős teljesítményét kihasználva jövőre egy új asztali platformot is bemutat az AMD, melyet Dragon névvel illetett. A rendszer a Deneb magos Phenom II X4 processzorokra és a Radeon HD 4000 szériás grafikus kártyákra fog épülni.

A notebookok és az alacsony fogyasztású netbookok szegmensében rögtön felfedezhető a legfontosabb módosítás, ugyanis a 2009 végére tervezett Swift kódnevű chip törlésre került. Ez a termék lett volna az első Fusion elvű AMD-s rendszer. A hivatalos magyarázat szerint gyártástechnológiai problémák miatt elvetett project helyébe a Caspian és a Conesus kódnéven emlegetett chipek kerülnek. Mindkét termék két processzormagot fog tartalmazni, és egy DDR2-es memóriavezérlő társaságát élvezik majd. Előbbi esetében a magok két 1 MB-os, míg az utóbbinál két darab 512 KB-os gyorsítótárat kapnak. A jelenleg igen kellemesen teljesítő Puma notebook platformot, a Caspian chipre alapozó Tigris  rendszer váltja majd, és ez előkészíti a terepet a 2010-ben megjelenő Danube platformnak is, amely már a négymagos, DDR3-as memóriavezérlővel megáldott Champlain processzorra fog építkezni. Az netbook szegmensben a Congo és a Yukon platform fog versenyezni, előbbi a Conesus processzoron alapul, míg az utóbbi az egymagos Huron chipet tudhatja majd magáénak. Mindkét rendszert leváltja majd a 2010-ben érkező Nile platform, ami a Geneva processzormagra hagyatkozik.

2011-től érkeznek majd a 32 nm-es termékek, amelyek már az új Bulldozer mikroarchitektúrára fognak épülni. Az asztali piac felső szegmensét az Orochi chip fogja támadni, négy vagy annál több processzormaggal, míg a középkategóriában és a notebookpiacon a Llano APU (Accelarated Processing Unit) fog versenyezni. Az új információk szerint ez lesz az első Fusion rendszer, amely már integrált grafikus maggal is büszkélkedik, és a DDR3-as memóriavezérlő mellett négy darab 1 MB-os L2 gyorsítótárral fog rendelkezni. A netbookok piacán a kétmagos Ontario APU-val lesz jelen a cég, ami szintén magáénak tudhat egy integrált grafikus processzort.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés