Kimért tempóban, de folytonosan fejlődik a PCI Express

Hirdetés

A PCI szabványcsalád gondozásáért felelős szervezet, a PCI Special Interest Group (PCI SIG) januárban véglegesítette a PCI Express csatolószabvány 2.0-s verzióját, amely főként – kétszeres sávszélességével – sebességében múlja felül a jelenleg használt változatot, ám a bővítőkártyák táplálása, az interfész vezérlése tekintetében is történnek fejlesztések, és meghatározták a külső összeköttetést teremtő csatlakozók, kábelek paramétereit is. Mindennek ellenére az új specifikációnak megfelelő hardverek csak jókora késéssel jelennek meg a piacon – derült ki a PCI SIG által szervezett fejlesztői konferencián.

A PCI Express a szerverek I/O kapcsolatainak virtualizációjában is szerepet kap, emellett 10 Gbps sebességű professzionális hálózati kártyákat is építenek rá, de a 2.0-s verzió terjedésének hajtómotorjai, csakúgy, mint az előző generáció esetében, az – alkalmanként általános számítási feladatokra is befogható – grafikus kártyák lesznek. Az Intel a konferencián demonstrálta Stoakley kódnevű platformjának képességeit, mely NVIDIA és ATI kártyákkal futott. A Stoakley, benne a Seaburg északi híddal, kétprocesszoros munkaállomásokba fog kerülni, támogatja a 65 nm-es és a majdani, 45 nm-es csíkszélességű Xeonokat, az 1333 MHz-es rendszerbusz-órajelet, az FB-DIMM memóriákat, ezenkívül pedig két 16 sávos PCI Express 2.0 csatolót is kezel. Az új platform várhatóan 2007 utolsó negyedében kerül piacra. A grafikus kártyákról nem árultak el bővebbet, bár az NVIDIA a napokban piacelemzők előtt megerősítette, hogy következő generációs csúcsmodelljét az év végén jelenti be, a kisebb típusok piacra dobását pedig néhány hónappal későbbre, 2008 első felére időzíti.

A PCI SIG már dolgozik a PCI Express 3.0-s változatán. Az új verzió előreláthatólag 2009 végére készül el. Egyelőre vita tárgya, hogy a 8 vagy 10 milliárd transzfer/másodperces sebességet célozzák-e meg – ez előbbi nem biztos, hogy versenyképes lenne, mire megszületne a szabvány, az utóbbi esetében pedig valószínűleg le kellene mondani a PCI Express 1.1-gyel való kompatibilitásról. A sávszélesség további növelése mellett a késleltetés legalább 10 százalékkal történő lefaragását is megcélozták, és csökkenteni kívánják a kódolásból és a protokoll overheadjéből adódó veszteséget is.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés