Év végén jöhet az nForce 700 széria - először AMD CPU-khoz

Lapértesülések szerint nem csak a belépőszintű, integrált grafikát tartalmazó lapkakészletek kínálatát újítaná meg az év végére az NVIDIA, mely mostanra stabilan vezeti az asztali számítógépekhez fejlesztett GPU-k piacát, mellette a legnagyobb alternatív chipsetgyártó is egyben. Hivatalosan meg nem erősített információk szerint ősszel kezdődik az MCP72 kódnevű, nForce 700-sorozatú chipsetcsalád gyártása, mely kezdetben két változatban lát napvilágot, majd később további két típus érkezik belőle.

Az újdonságok teljes PCI Express 2.0-kompatibilitást nyújtanak (év végére várhatóan már lesz is olyan videokártya, melyet az új szabványnak megfelelő interfésszel látnak el), valamint – lévén az AMD új processzoraihoz készülnek – HyperTransport 3.0-támogatást is kínálnak majd. Elsőként – valamikor az év végén – a csúcsszegmensbe szánt, két teljes értékű PCIe 2.0 x16 csatolósínt is kezelő MCP72XE, valamint a szerényebb képességű, leginkább a felső-középkategóriás alaplapokhoz fejlesztett MCP72P érkezik. Előbbi egyik érdekessége, hogy két chipből áll majd, utóbbi szokás szerint egychipes megoldás lesz.


NVIDIA MCP72 (nForce 700a) család
Chipset MCP72XE MCP72P MCP72 Ultra
PCI Express 2.0 csatolók az alaplapon 5 (2 x 16 sáv, 3 x 1 sáv) 4 (2 x 8 sáv, 2 x 1 sáv) ? (1 x 16 sáv, ? x 1 sáv)
EPP-támogatás igen nem nem
SLI-támogatás igen igen nem
IDE csatorna 1 1 1
SATA port 6 x SATA II (RAID támogatott) 6 x SATA II (RAID támogatott) 6 x SATA II (RAID támogatott)
LAN Gigabit Ethernet Gigabit Ethernet Gigabit Ethernet
USB 2.0 portok száma 12 12 12

Az MCP72 Ultra alaplapi vezérlő a fenti két típussal ellentétben nem támogat majd multi-GPU-s konfigurációt, a kínálat belépőszintű tagjának számító MCP72V pedig további – egyelőre pontosabban meg nem határozott – bővítési opciókat nélkülöz. A két olcsóbb lapka idén jó eséllyel nem kerül a boltokba; jól értesült források tudni vélik, hogy az MCP72V csak jövőre tűnhet fel az alaplapokon, nagyjából akkor, amikor nagyobb volumenben is piacra kerülnek az AMD új generációs, belépő- és húzószegmensbe szánt CPU-i. Az MCP72 Ultra megjelenési idejét egyelőre nem döntötték el az NVIDIA-nál – állítják a cég ütemtervét behatóan ismerő források.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés