Kevés érv szól a DDR2 mellett

A memóriagyártóknak nem áll érdekében a második generációs DDR technológia bevezetésének siettetése – írja elemzésében az EE Times. Több érv is szól a jelenlegi status quo fenntartása mellett. Ezek közül a legnyomósabb kétségtelenül az, hogy az elmúlt két-három év mélyrepülése után az iparág ismét egészséges. A DRAM-árak az elmúlt hónapokban évek óta nem tapasztalt szintre emelkedtek, miközben a gyártási költségek a mára már kiforrott gyártástechnológiának köszönhetően csökkennek. Véget értek a nehéz idők, s ma már korántsem tűnik lehetetlen vállalkozásnak pénzt keresni memórialapkák gyártásával.

A gyártók most attól tartanak, hogy a DDR2 erőltetése csak ronthat a kialakult kedvező helyzeten. Ráadásul kevés érv szól jelenleg az új technológia mellett – állítják. A DDR2 ugyan alacsonyabb tápfeszültséggel is beéri és előnyösebb elektronikai jellemzőkkel bír, mint a korábbi generáció, ám egyelőre lassabb annál. A dramexchange.com chipbróker cég becslései szerint a noteszgépek energiafelvétele is legfeljebb 3 százalékkal csökkenthető az új memóriák használatával, ami kevés az üdvösséghez. Néhány évvel ezelőtt persze még jóval találékonyabbak voltak a gyártók az újabb – és drágább – megoldások előnyeinek tálalásában, és egyebek mellett állították, hogy az átmenet a DDR266 szabványról a DDR333-ra hihetetlen teljesítménynövekedést eredményez. Ám azóta fordult a kocka.

Amint a tajvani Nanya Technology alelnöke, Pai Pei-lin fogalmazott: "A jelenlegi termékeken is jól keresünk. És mivel a második félév során is szűkös marad a kínálat, a gyártók nem szívesen tesznek olyasmit, ami veszélyeztetheti biztos bevételi forrásaikat."

További problémát jelent, hogy a DDR2 DRAM chipek tesztelése és tokozása jóval összetettebb, mint az első generációs DDR lapkáké. A tesztelés tovább tart, az új – FP-BGA – tokozás pedig körülbelül 20 százalékkal növeli a költségeket. A gyártók mindezek miatt úgy számolnak, hogy az év végére a legyártott memóriachipek legfeljebb 25 százaléka lesz második generációs DDR.

Azóta történt

  • Kingmax memóriák

    A minőségi memóriákat gyártó Kingmax nemrég lelt honi forgalmazóra, így érdemes tudni, kik ők és mit kínálnak.

Előzmények

Hirdetés