Sony: kiért az erdőből a PlayStation 3

Idén megfordulhat a Sony új generációs játékkonzoljának, a PlayStation 3-nak a szerencséje, miután a tavalyelőtt (Európában 2007 tavaszán) piacra dobott, multimédiás központként megálmodott szórakoztatóelektronikai eszközhöz egyre olcsóbban lehet hozzájutni, technológiai vívmányait pedig egyre többen fedezik fel és használják. A Sony illetékesei szerint rendkívül népszerűek lettek a gép online szolgáltatásai, de a Blu-ray lemezszabvány biztos térnyerése is a harmadik generációs PlayStationt segíti. Idén vélhetően befutnak a nagy kasszasiker-várományos játékok is, illetve megjelennek az eredetileg tavalyra várt, de végül több hónappal elhalasztott címek is.

A biztató kilátások a cég vezetőit is optimista nyilatkozatokra késztették: „Kiért az erdőből a PlayStation 3, és kezdi végre összeszedni magát” – fogalmazott elégedetten Howard Stinger, a Sony elnök-vezérigazgatója a múlt héten. David Reeves, a Sony Computer Entertainment Europe első embere ugyanekkor a konzol online működésének alapot adó PlayStation Network szolgáltatást és a különféle letölthető tartalmakat kínáló, webáruházként működő PlayStation Store-t méltatta. A cégvezető elmondása szerint mára világszerte mintegy kétmillió regisztrált felhasználója van az egyébként ingyenesen igénybe vehető PlayStation Networknek, a PAL-régió 25 országában működő online üzlet pedig eddig nagyjából 33 millió letöltést regisztrált és több tízmillió eurós bevételt produkált.

Az Ars Technica általában jól értesült informátora szerint a Sony hamarosan újabb modellfrissítést hajt végre a PlayStation 3 családban. A lap úgy tudja, hogy a gyártó az elkövetkező hónapok során lecseréli az Egyesült Államokban kapható, 80 gigabájtos merevlemezzel ellátott csúcsmodellt egy nagyobb (120 vagy 160 gigabájtos) HDD-t tartalmazó változatra. Ehhez a géphez állítólag már az új, rezgőfunkciót is támogató DualShock 3 kontrollert mellékeli majd a Sony.

A Sony konzolgépének forgalma a tavaly év végén életbe léptetett árcsökkentő akció hatására jelentősen felélénkült. Az akció során először Európában, majd a tengerentúlon is a boltokba került egy olcsóbb, korlátozott képességű változat, ezzel együtt minden régióban olcsóbbá vált a korábbi csúcsmodell. A PlayStation 3 malmára hajthatja a vizet, hogy a Blu-ray lemez és a HD DVD csatája eldőlni látszik: minden jel arra utal, hogy előbbi győzedelmeskedik, így a formátumháború megnyerésére építő hazárdjáték bejöhet a Sonynak. Mindeközben a fejlettebb gyártástechnológiával készülő chipeknek, az áttervezett alaplapnak és az olcsóbb lézerdiódáknak köszönhetően egyre olcsóbbá válik a konzol előállítása is: Kaz Hirai, a Sony Computer Entertainment vezetője ennek kapcsán az év elején közölte, hogy a vállalat egyik elsődleges célja az új üzleti évben, hogy a PlayStation 3 végre profitot termeljen.


Home: Second Life Sony módra

Az igazán komoly áttöréshez azonban egyelőre továbbra is hiányoznak az igazán sikeres, a konzol eladásait komolyan felpörgető játékprogramok. A tavalyi év ebből a szempontból siralmasan alakult a Sony számára: az NPD nemrég közzétett éves eladási toplistájában egyetlen PlayStation 3 játék sem tudta beverekedni magát a top tízbe, miközben a nagy rivális Xbox 360 tarolt a Halo 3-mal. Igaz, szakemberek szerint a Microsoft tavaly ellőtte az összes puskaporát, ezért az idei esztendőben első ízben juthat ezen a téren is előnyhöz a PlayStation 3. Idén várható egyebek mellett a Metal Gear Solid sorozat negyedik részének a megjelenése vagy az autószimulátorok szerelmeseit vonzó Gran Turismo ötödik epizódjának „előzetes kiadása” (mely stílszerűen a Prologue alcímet kapja majd). Ezzel együtt hamarosan belakhatják a játékosok a Second Life PlayStation 3 konzolokon játszható megfelelőjét, a Home-ot is.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés