Jönnek az Asus Socket AM2+-os alaplapjai

Az AMD e hír írásának időpontjában hivatalosan még nem indította útjára asztali lapkakészleteinek 700-as sorozatát, több vezető gyártó azonban már közzétette erre épülő, a HyperTransport 3.0 szabvány támogatása révén már a négymagos Phenom processzorokkal is teljes mértékben kompatibilis alaplapjainak specifikációit. Az Asus három lappal jelentkezik, melyek az új, Socket AM2+-os processzorokkal legfeljebb 2,6 GHz-es HyperTransport kapcsolaton keresztül kommunikálnak, de az eredetileg AM2 foglalatba szánt CPU-kkal is együttműködnek – utóbbi esetben a megszokott 1 GHz-es sebességet használva. A memóriafoglalatokba DDR2 modulok ültethetők, a hivatalos paramétereknek megfelelően a mostani processzorgeneráció esetében 800, a K10-es chipek mellé viszont már 1066 MHz-es sebességgel.

Hirdetés

Az Asus M3A jelű, AMD 770 + SB600 chipset köré épülő alapmodelljéről egyelőre nincs túl sok információnk. 16 vezetékes PCI Express csatolója a szabvány 2.0-s változatának felel meg, van négy SATA-300 portja és egy Gigabit Ethernet interfésze, hangvezérlője – akárcsak nagyobb testvéreinek – nyolccsatornás.

Az M3A32-MVP Deluxe már egy minden jóval felszerelt, AMD 790FX + SB600 chipsetes lap. Négy hosszú PCI Express 2.0 aljzata van, melyek x16/x16, x16/x8/x8 vagy x8/x8/x8/x8 kiosztásban használhatók, és természetesen CrossFire összeállításoknak is utat engednek; melléjük még két PCI foglalat fért be. Meghajtók a déli híd négy SATA-300 portján és egy IDE csatornáján kívül egy JMicron chip két belső és egy külső SATA portjára köthetők. A listán szerepel egy Gigabit Ethernet interfész, összesen tíz USB 2.0 és két FireWire port, egy ADI AD1988 audiokodek, melyhez koaxiális és optikai SPDIF kimenet is tartozik. Az Asusra jellemző hardveres és szoftveres funkciók között sokrétű tuninglehetőségeket találunk.

Az M3A32-MVP Deluxe/WiFi-AP jelű csúcslap ez előzőnél két ponton tesz túl. Nevéből is sejthető, hogy 802.11b/g-kompatibilis Wi-Fi modul jár hozzá, mely hozzáférési pont üzemmódban is használható. Másik érdekessége, hogy kiterjedt hőcsöves hűtőbordarendszere két memóriamodult is közrefog – ezeket nem adják a lappal, tetszés szerinti RAM-ok helyezhetők ide.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés