Jöhetnek az 1 TB-os SSD-k?

A Kingston Technology a világ vezető független memóriagyártó vállalata, ez annyit tesz, hogy egyrészt otthon vannak a legújabb technológiákban és trendekben, másrészt a fejlesztések egy jó része nekik köszönhető. Ez azt jelenti, hogy érdemes odafigyelni akkor, ha a memóriapiac jövőbeli tendenciáiról, változásairól beszélnek. Különösen akkor, ha maga John Tu, a vállalat elnöke szolgál érdekes információkkal.

A Kingston első embere elsőként az SSD-ket érintő várakozásokról számolt be. Eszerint végre eljöhet a Solid State meghajtók kora. A gyors, mozgó alkatrész nélküli adattárolók eddig is népszerűek voltak, de főleg a teljesítményük és nem az áruk miatt, az ugyanis még mindig túl magas ahhoz, hogy szélesebb körben elterjedjenek. A Kingston kicsit optimistább, mint a Seagate, hiszen ők egyértelműen arra számítanak, hogy a technológia már 2010-ben a számítógépes adattárolás fontos része lesz, elsősorban a NAND modulok fokozott gyártásának és a Windows 7 széles körben való elterjedésének következtében – ez az operációs rendszer már jó néhány SSD-specifikus teljesítménynövelő szolgáltatást tartalmaz. Az előbbi cég viszont szkeptikus ezzel kapcsolatban: szerintük a Solid State meghajtók legfeljebb 2013-ban érhetik el a 10%-os piaci részesedést. Hogy mi az igazság, az majd idővel kiderül. Annyi biztos, hogy a Kingstonon semmi nem múlik, ők a következő évre is árcsökkenést jósolnak, és a 100 dolláros lélektani határ megközelítésével, illetve átlépésével nyilvánvalóan nagy lépést tesznek a technológia elterjedése felé. Az alacsonyabb ár és a NAND egységek méretcsökkenése egyben azt is jelenti, hogy a közeljövőben megjelenhetnek az 1 TB tárkapacitású SSD-k is, ez a méret már a hagyományos, 3,5 colos merevlemezeknél is nagynak számít.

Természetesen, ahogy a Solid State meghajtóké, úgy a pendrive-ok tárkapacitása is egyre növekszik. Hol vannak már azok az idők, amikor a felhasználók a mai mütyüröknél sokszor nagyobb méretű, és sokszor kisebb kapacitású, rackekbe helyezett winchestereken hozták-vitték a számítógépek között az információkat? Úgy tűnik, ennek egyszer s mindenkorra vége, hiszen már 2009-ben bemutatkozott az első 256 GB-os pendrive, a Kingston DataTraveler 300, és a vállalat beszámolója alapján 2010-ben még nagyobb tárkapacitású eszközök várhatók.

DataTraveler 300 – rekordkapacitás
DataTraveler 300 – rekordkapacitás

A memóriák piaca is fellendülni látszik. Tudott, hogy számos gyártó küzdött nehézségekkel, sőt, volt olyan vállalat is, amelyik nem volt képes túlélni a válságos időszakot. Azonban a lapkagyártók veszteségei csökkennek,  a helyzet 2010-ben tovább javulhat, és lassan magához térhet a DRAM-piac. Ezzel együtt természetesen még tovább fog nőni a DDR3 technológia aránya – nyilván a DDR2 kárára, ami az előbbi kategóriában lassú árcsökkenést, az utóbbiban pedig -növekedést jelent. A Kingston becslései szerint 2010 második felére a DDR3-as megrendelések száma a globális DRAM-piac felét adja majd, a DRAMeXchange szerint pedig ennél is drasztikusabb változások várhatók, az ő véleményük az, hogy a DDR3-alapú platformok az új rendszerek 90%-át fogják kitenni. A válság egyébként ahhoz is hozzásegített, hogy az energiatakarékos és költséghatékony termékek még jobban elterjedhessenek, ez további perspektívát jelent például a nagyobb kapacitású memóriamodulok, illetve SSD-k számára, és valószínű, hogy a jövőben is nagy szerepet kapnak a „takarékos” technológiák. Ugyanezen okok miatt van esély a hálózati felhő alapú szolgáltatások bővülésére, ami forradalmi változásokat eredményezhet az egész informatikai piacon.

S végül, de nem utolsósorban szó esett az USB 3.0-ról is. Az új, akár 4,8 Gb/s-os adatátviteli sebességet biztosító szabvány megjelenése már nem ritka a frissebb alaplapokon, viszont az ezekre csatlakoztatható adattároló eszközök egyelőre még bábállapotban vannak. Jövőre viszont előbújhatnak az első ilyen meghajtók, legyen akár pendrive-okról, külső merevlemezekről vagy más hasonló termékekről szó. Az előrejelzések szerint 2010-ben még nem várható áttörés, tehát vélhetően továbbra is a széles körben elterjedt, USB 2.0-s csatlakozóval ellátott eszközök lesznek a népszerűbbek, de 2011-től már érezhető lehet az USB 3.0 erősödése, ami még nagyobb kapacitású tárolókat eredményezhet.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés