Ismét lendületet vesz a GT-k párviadala

Az ATI Technologies először tavaly nyáron dobott piacra „GT” jelzésű videokártyát, mely akkor az X800-as család egyik szerényebb teljesítményű tagjaként nem titkoltan az NVIDIA addigra igen sikeressé vált, középkategóriás GeForce 6600 GT-jének direkt piaci ellenfeleként látott napvilágot. A kanadai vállalattól kiszivárgott belső információk szerint az ATI hasonló jelzéssel kívánja illetni a Radeon X1900 család legújabb tagját, mely ezúttal a felső-középkategóriás GeForce 7900 GT-vel kelhet birokra. A Radeon X1900 GT típusjelzést viselő modell mintapéldányai állítólag már több gyártóhoz, illetve sajtóorgánumhoz is eljutottak.

A kiszivárgott információk szerint az R580 grafikus processzorra épülő Radeon X1900 GT paraméterei alapvetően három ponton különböznek majd a sorozat eddigi tagjaitól; a pixelprocesszorok száma 48-ról 36-ra csökken, továbbá alacsonyabb órajelen ketyeg majd a GPU és a memória is (előbbi 575, utóbbi 600/1200 MHz-en jár majd). A hírek szerint a kártyán lévő hűtés – akárcsak az X1900 XT esetében – nem foglal el plusz kártyafoglalatot.

A kártyákat forgalmazó cégek arról tájékoztatták a DailyTech weboldalt, hogy a Radeon X1900 GT ajánlott fogyasztói árát mindeddig még nem határozta meg az ATI, ismervén azonban a GeForce 7900 GT-k árszintjének alakulását, minden bizonnyal valamivel a lélektani 300 dolláros (azaz körülbelül 65 700 forintos) szint alatt debütál majd az új modell. A végleges termékek gyártása még az ünnepek előtt megkezdődik, mindemellett az új kártyát támogatni fogja a ma vagy holnap megjelenő új Catalyst meghajtó is.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ATi

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés