Intel Z68 chipkészlet van a Sandy Bridge-es iMac-ekben?

Az iFixit erős késztetést érzett, hogy darabjaira szedje a nemrégiben bemutatott 21,5"-es Sandy Bridge-es masinát, és alaposan kielemezze a benne található alkatrészeket, ugyanis az Apple általában nem szívesen árul el olyan információkat, mint például a chipkészlet és az egyes komponensek gyártója. A legérdekesebb színfolt, hogy a házba ültetett alaplap chipkészletén az Intel BD82Z68 felirat díszeleg, ami alapján biztosra vehető, hogy a gép alapját a hivatalosan még csak pár nap múlva rajtoló Z68 Platform Controller Hub adja.


(forrás: iFixit) [+]


Ez már csak abból a szempontból is érdekes, hogy a Z68 számos új szolgáltatást kínál, mint az SSD Caching (ráadásul az új iMac választható HDD+SSD kombinációval) vagy a kapcsolható grafika, emellett pedig még ott van az ettől független Intel QuickSync is, amik támogatásáról "almáéknál" egyetlen szó sem esik. Gyaníthatóan ezek a funkciók (vagy legalábbis egy részük) előbb vagy utóbb támogatottak lesznek, hiszen, ha például nem lesz SSD caching vagy Lucid Virtu, akkor az Apple választhatta volna akár az olcsóbb H67-et is.

Természetesen az alaplapon kívül a szétszedés folyamatát és teljes iMac belsőt lencsevégre kapták az oldal szerkesztői, így az is kiderül, hogy a LED háttérvilágítású kijelzőt az LG, a Wi-Fi modult az Atheros, a gigabites LAN és BT 3.0 vezérlőt pedig a Broadcom szállítja. Aki kíváncsi az összes apró részletre (hogy néz ki az MXM modulra ültetett AMD Radeon HD 6750M GPU és a Thunderbolt vezérlő, ki gyártja a merevlemezt és az optikai egységet), az az iFixit oldalán megteheti.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés