Intel: rokon mobil és asztali processzorok

Hirdetés

Az Intel néhány éven belül a Centrino mobil platform részét képező Pentium M processzorarchitektúrát alkalmazza majd az asztali számítógépekbe szánt chipekben is – írja a CNET. A lépés a szaklap szerint az egyre nagyobb sebességen működő asztali lapkák lassan kritikus szintre emelkedő fogyasztása és hőleadása miatt válik szükségessé.

A 2006-ban megjelenő – a Dothan utódjának tekinthető – Jonah mag lesz az első, amely az asztali számítógépekben is felbukkan, majd 2007-ben a jelenleg Merom kódnéven ismert maggal egységessé válik a két eltérő – mobil és otthoni – felhasználási területet kiszolgáló Intel-architektúra. Akárcsak a jelenleg is kapható változatokat, ezeket az új generációs Pentium M-magokat is a vállalat izraeli tervezőközpontjában fejlesztik.

Amint az jól ismert, a tavaly bemutatott Pentium M architekturális felépítése jelentősen eltér a Pentium 4-étől. A mobil chip jó néhány olyan megoldást tartalmaz, melyek a fogyasztás csökkentését célozzák, és alacsonyabb órajelen üzemel, mint asztali társa. Az utasításvégrehajtás hatékonyságát javító technikáknak – így Micro-Op Fusion, fejlett elágazásbecslés, hardveres veremmenedzser – köszönhetően azonban a Pentium M alacsonyabb frekvencián is felveszi a versenyt a Pentium 4-gyel.

A két platform egyesítésével az Intel hátat fordít majd a pusztán gigahertzeket használó teljesítménymutatóknak – ebbe az irányba mutat a vállalat által rövidesen bevezetni tervezett modellszámozási rendszer is.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés