Intel: mi ott leszünk

Hirdetés

Az Intel elnöke, Paul Otellini tegnap, egy interjú során elmondta, hogy amint a kompatibilis szoftverek rendelkezésre állnak, vállalata kész 64 bites asztali processzorok piacra dobására – írja a Reuters. Ez volt az első alkalom, hogy az Intel egyik vezetője utalást tett az ún. Yamhill projekt (a 64 bites kiterjesztés vállalaton belüli kódneve) létezésére.

"Egészen bizonyos lehet abban, hogy amint az operációs rendszer és az alkalmazások rendelkezésre állnak, mi ott leszünk" – fogalmazott Otellini az interjúban. Mint hozzátette, az átlagos számítógép-tulajdonosok ma aligha költenének több ezer dollárt pusztán memória vásárlására, ám idővel a 32 bites processzorok 4 GB-os korlátja szűknek bizonyulhat. "Éppen ahogy 16 bitről 32 bitre tértünk át, az alkalmazások memóriaigénye növekszik, és a memóriaárak is csökkennek idővel" – fogalmazott.

Az Insight 64 egyik elemzője, Nathan Brookwood úgy látja, hogy a kijelentés rendkívüli jelentőségű, hiszen azt valószínűsíti, hogy az Intel és az AMD kompatibilis 64 bites megoldással lesz jelen a piacon.

Amint az ismert, az Intel korábban mindig is következetesen tagadta, hogy tervezne 64 bites x86-os processzort. Szakértők ugyanakkor biztosak abban, hogy a Yamhill projekt létezik, és kizárólag az Intelen múlik, hogy mikor implementálja azt chipjeibe. Pletykák szólnak arról is, hogy a 64 bites kiterjesztés már a rövidesen piacra kerülő Prescott magos lapkákban is megtalálható, csupán nincs aktiválva. Ugyanakkor kétségtelen tény, hogy számos érv szól a 64 bites kiterjesztések bevezetésének jegelése mellett is, az egyik legnyomósabb maga az Intel Itanium processzor.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés