Csendben felbukkant az Intel Desktop Board Z77 alaplapcsalád

Az Ivy Bridge APU vélhetően április 29-re datált megjelenésének közeledtével a gyártók sorra mutatják be Intel Z77 Express chipkészletű alaplapjaikat, így most már az Intelnek sincs takargatni valója. Weboldalukon szép csendben elérhetővé tették a saját márkás Desktop Board sorozat legújabb tagjait, melyek hivatalos rajtja a DigiTimes információi szerint április 8-ra tehető.

A friss, Intel Z77 Express-re épülő alaplapcsalád jelenleg három tagból (Extreme Series: DZ77GA-70K, Media Series: DZ77BH-55K, DZ77SL-50K) áll, melyek a különböző vastagságú pénztárcával rendelkező vásárlók mindegyikének meg akarnak felelni, tudásuk és felszereltségük pedig ennek megfelelően skálázódik.

Hirdetés

A csúcson természetesen az Extreme szériába tartozó DZ77GA-70K áll, mely elsősorban a gamer PC-k alapját képezheti, legalábbis erről tanúskodik a masszív 10+2 fázisú tápellátó áramkör és a bőséges csatlakozási lehetőség. Az alaplapra az LGA1155 processzorfoglalat mellé négy darab DDR3 memóriaslot került, alattuk pedig egy pár PCI és 5 darab PCI Express foglalat terül el. Ez utóbbiból kettő a PCIe 3.0 x16 formátumnak felel meg (SLI és CrossFire kompatibilitással), míg a másik kettő a PCIe x1 kártyák igényeit elégíti ki, továbbá egy darab nyitott végű PCIe x4 is felkerült a szóban forgó alaplapra.


Intel Extreme Series DZ77GA-70K (forrás: VR-Zone) [+]

A képek alapján úgy tűnik, hogy a megfelelő számú PCI Express sáv biztosítása érdekében egy PLX PCIe Bridge chip is helyet kapott az alaplapon, de a lapkákon látható feliratok el lettek távolítva, így ezekkel kapcsolatban csak tippelni lehet. Tárolók fogadására négy darab SATA 3 Gbps, egy eSATA és négy darab SATA 6 Gbps kompatibilis aljzat áll rendelkezésre, ám ez utóbbiból kettő külső vezérlőre támaszkodik.

Intel Extreme Series DZ77GA-70K
Intel Extreme Series DZ77GA-70K (forrás: VR-Zone) [+]

Ezen felül a DZ77GA-70K nyolc darab USB 3.0-s és 10 x USB 2.0-s kaput, dupla Gigabit Ethernet chipet, FireWire és PS/2 csatlakozási lehetőséget is kínál, míg a képkimenet tekintetében meg kell elégednünk egyetlen HDMI kimenettel. Egyelőre úgy tűnik, hogy a Thunderbolt kompatibilitás elmarad, de egyes források szerint a felső PCIe x16 foglalat előtt lévő üres hely a kihagyott Cactus Ridge L3510L vezérlő helye lehet a későbbiekben.

A sorban a második alaplap a DZ77BH-55K jelzést viseli, mely a Media család tagja, és jól megkülönböztethető módon fekete helyett kék színű nyomtatott áramköri lapot kapott. A fellelhető fotók alapján az LGA1155 foglalatba és a 4 x DDR3 DIMM foglalatba ültetett hardverelemek tápellátásáért jelen esetben egy 6+2 fázisú tápellátó áramkör felelős. Bővítőhelyek szempontjából közel hasonló a felállás, mint a DZ77GA-70K esetében, azzal a különbséggel, hogy a nyitott végű PCIe x4-et ez esetben egy x1-re cserélte a gyártó.

Intel Media Series DZ77BH-55K
Intel Media Series DZ77BH-55K (forrás: VR-Zone) [+]

A tárolók tekintetében is hasonló a helyzet, de összességében véve egy darab SATA 3 Gbps porttal szegényítették az összeállítást, és USB 3.0-s kapuból is be kell érnünk hat darabbal, továbbá megfelezték a rendelkezésre álló Gigabit Ethernet aljzatok számát is. A látszat ellenére az Intel nem csak elvett az előző modellhez képest, hanem adott is, méghozzá a HDMI kimenet mellé egy DisplayPort kimenetet.

Intel Media Series DZ77BH-55K
Intel Media Series DZ77BH-55K (forrás: VR-Zone) [+]

Az Intel DZ77BH-55K-nál várhatóan még alacsonyabb árfekvésben érkezik a DZ77SL-50K, melyre csak a legszükségesebbek kerültek, azok is csak minimális mennyiségben. A tápellátó ugyan maradt 6+2 fázisú, de olcsóbb komponensekből épül fel, míg a bővítősínek számát is alaposan megnyirbálták. A két pár DDR3 foglalat mellé a PCIe x16-ból és x1-ből is csupán 1-1 darab szerepel a felszereltségi listán, viszont visszakaptuk a nyitott végű PCIe x4-et és mellé még három PCI foglalatot is.

Intel Media Series DZ77SL-50K
Intel Media Series DZ77SL-50K (forrás: VR-Zone) [+]

A SATA 6 és 3 Gbps tárolókból csak a lapkakészlet által biztosított 2 és 3 darab aljzat maradt az alaplapon, és ugyanez a helyzet az USB 3.0-val is, amiből összesen négy darab jut a vásárlónak. A hátlap ez utóbbinak is köszönhetően rendkívül puritán látványt nyújt, amit tovább fokoz, hogy a hangkimeneteket 8 helyett csak 6 csatornára készítették fel digitális S/PDIF opció nélkül, valamint FireWire nem kapott helyet, és képkimenetekből is be kell érni egyetlen HDMI-vel.

Intel Media Series DZ77SL-50K
Intel Media Series DZ77SL-50K (forrás: VR-Zone) [+]

A gyártó árakat egyelőre nem közölt, de az biztos, hogy az alaplapok értékesítése a nagykereskedelmi csatornákban már megkezdődött.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés