Intel - chipsetek a PCI Express körül

A "Tumwater" kódnevű lapkákkal a munkaállomásokban használt alaplapokban találkozhatunk majd. Fő ismertetőjegyük, hogy már nem AGP-slot, hanem PCI Express csatlakozó lesz rajtuk. A "Lindenhurst" kódnevű chipset ezen felül még közvetlen hozzáférést is biztosít majd a PCI Express segítségével a gigabites LAN-oknak és más kiegészítőknek az MCH-hoz.

Az Intel szerint a PCI Express lehetővé teszi a 2,5-80 GBit/s-os sávszélesség elérését. Ez azt jelenti, hogy a processzorok órajelei ezzel párhuzamosan elérhetik, sőt meg is haladhatják a 10 GHz-et. Az Intel az első chipseteket 2004-re ígéri.

A TecChannel német internetes oldal szerint az asztali PC-kben a Grantsdale chipseté a jövő. Ez a lapka 2004 második felében debütál a Prescott CPU-kat támogató LGA775 processzorfoglalattal, a PCI Express csatlakozóval és a DDR-2 memóriaslotokkal ellátva. Az MCH-hoz azonban ez esetben már csak a videokártya csatlakozik, minden más periféria az ICH-hoz fog kapcsolódni.


Forrás: www.tecchannel.de

2004-ben az Intel számos PCI Express-szes terméket fog piacra dobni. Ilyen lesz például egy úgynevezett Full-Duplex-Gigabit és egy 10 gigabites LAN is. Újdonság lesz még a "Dobson" kódnevű I/O-chip is, amelyben integrálják a PCI Express és az XScale technológiákat. A Dobsonnal a Lindenhurst chipsetes alaplapokban fogunk találkozni és RAID-funkciós SCSI, Serial-ATA vagy optikai kábeles vezérlőket kínál majd. Az Intel 41210 típusú kiegészítő pedig egy PCI Express-PCI/PCI-X 1.0 átalakítót jelent. Ezzel a "régi" PCI-X-es perifériák sem szorulnak ki a piacról (azonnal...).

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés