Szélvészgyors Optane SSD-ket hoz az Intel

Már nem csak a sebesség, hanem a kapacitás is megvan, ráadásul exkluzív hajó jár a Star Citizen című játékhoz.

A végfelhasználók számára az Intel Optane memóriája eddig csak hiú ábránd volt. Persze a tavasszal bemutatott cache SSD-ket meg lehetett venni, de ez egy nagyon szűk piaci réteget célzott, ugyanis a potenciális vásárlók jó része nem igazán gondolkodik gyorsítótárazásban. Ez a terület ráadásul kifejezetten nem illik ahhoz, amit az Optane képvisel, hiszen a nagy teljesítmény, viszonylag nagy tárkapacitás nélkül csak fél siker. Ezt az Intel is tudta, így a háttérben már zajlott az Optane SSD 900P sorozat fejlesztése, ami végül ötvözte az új memória előnyeit.

Az 4x-es PCI Express 3.0-s sávot felhasználó, NVMe szabványú meghajtók egy meg nem nevezett Intel SLL3D vezérlőt használnak, amelyhez 128 gigabites, 20 nm-es node-on készülő, 3D Xpoint memóriák kapcsolódnak. A tipikus olvasási és írási késleltetésük mindössze 10 mikromásodperc, míg a véletlenszerű olvasási és írási műveletek teljesítménye rendre 550 000 és 500 000 IOPS. A szekvenciális olvasási és írási tempó 2500 és 2000 MB/s, a strapabírásuk pedig 10 DWPB. Az egységek fogyasztása is elfogadható, mivel aktív működés mellett 8-14 wattot igényelnek, terhelés nélkül pedig beérik 5 wattal is.

A tárkapacitás tekintetében kétféle opció lesz. A 280 GB-os modell rendelhető HHHL (CEM3.0) és 2,5"-es U.2 15 mm formátumban, míg a 480 GB-os opcióból csak az előbbi érhető el. Minden esetben 1,6 millió órás MTBF üzemidővel kell számolni, a garancia pedig 5 év. A felírható adatmennyiség szempontjából a 280 GB-os modellek 5,11 PB-ra vannak minősítve, míg a 480 GB-os megoldás 8,76 PB-nyi írást visel el biztosan a garancia lejárta előtt. Természetesen mindegyik újdonság hardveres AES 256 bites titkosítást használ, továbbá rendelkeznek adatvesztés elleni védelemmel az áramkimaradások során.

A játékosok, különösen a Star Citizen még megmaradt hívei számára is kínál valami extrát az Intel, ugyanis az Optane SSD 900P sorozatú SSD-k mellé jár egy exkluzív, Sabre Raven hajó. Ez nem az első ilyen promóció az említett játék kapcsán, hiszen az AMD is kínált az egyes termékei mellé egy saját Mustang Omega hajót még 2014-ben. A játék persze azóta sem készült el, de a fejlesztőnek számító Roberts Space Industries továbbra is megenged bizonyos exkluzív gyártói tartalmakat. Az Intel által kínált Sabre Raven hajó egyébként még nem érhető el, de a szükséges feltételeknek megfelel mindenki, aki Optane SSD 900P sorozatú adattárolót vásárol, így csak meg kell várni, míg a tartalom beépítésre kerül.


[+]

Az Intel sajnos az Optane SSD 900P-s modelleknek megkéri az árát, na nem mintha másra lehetett volna számítani. A 280 GB-os verzió formátumtól függetlenül 389 dollárba kerül, míg a 480 GB-osért 599 dollárt kell fizetni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés