2017. július 23., vasárnap

Útvonal

Hírek » Digicam rovat

Ijesztően jól működik a Face2Face arckövető program

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: PROHARDVER!

Eddig sem volt lehetetlen az arc mozgásának másolása, azonban ilyen minőségben és valós időben abszolút újdonság.

Már régóta bevett dolog, hogy az arc mimikájának lekövetésével egy másik karakter szájába adják a mondandót. Ezt főként a filmipar hasznosítja, ott azonban nem volt feltétel ennek a valósidejű megvalósítása. Most azonban egy nemzetközi kutatócsoport, melynek tagjai a Stanford és a Erlangen-Nuremberg egyetemek, valamint a Max Planck Institute of Informatics kutatói, olyan új eljárással álltak elő, mely forradalmasíthatja ezt a technológiát. Ehhez mindössze egy webkamerára és az általuk fejlesztett szoftverre van szükség. Utóbbi lényege, hogy a forrás személy arcmozgását rögzíti, az RGB adatok alapján 3D-s képet készít belőle és mindezt igen nagy hatékonysággal "másolja" a célszemélyre.


(forrás: www.graphics.stanford.edu) [+]

A szájmozgás mellett az apró változások is átkerülnek, így még hitelesebbé válik a csere. A kutatók demonstráció gyanánt a YouTube-on is fellelhető olyan ismert személyek videóit használták fel, mint pl Arnold Schwarzenegger. Az eredmény igencsak hatásos.

Jól mutatja a technológia iránt keresletet az is, hogy a Facebook nemrégiben vásárolt fel egy hasonló területen működő céget, a MSQRD-t (ejtsd: Masquerade), mely ugyan más keretek között, de szintén az arc cserére fókuszál. A Face2Face ezzel szemben még mindig csak egy fejlesztés alatt álló kutatási projekt, noha már számos megkeresést kaptak egy jövőbeni piaci megjelenés esetére. Fennáll azonban a kérdés, hogy a benne rejlő lehetőségek mennyi veszélyt rejthetnek?

Hirdetés

Copyright © 2000-2017 PROHARDVER Informatikai Kft.