2017. október 20., péntek

Útvonal

Hírek » Digicam rovat

Ijesztően jól működik a Face2Face arckövető program

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: PROHARDVER!

Eddig sem volt lehetetlen az arc mozgásának másolása, azonban ilyen minőségben és valós időben abszolút újdonság.

Hirdetés

Már régóta bevett dolog, hogy az arc mimikájának lekövetésével egy másik karakter szájába adják a mondandót. Ezt főként a filmipar hasznosítja, ott azonban nem volt feltétel ennek a valósidejű megvalósítása. Most azonban egy nemzetközi kutatócsoport, melynek tagjai a Stanford és a Erlangen-Nuremberg egyetemek, valamint a Max Planck Institute of Informatics kutatói, olyan új eljárással álltak elő, mely forradalmasíthatja ezt a technológiát. Ehhez mindössze egy webkamerára és az általuk fejlesztett szoftverre van szükség. Utóbbi lényege, hogy a forrás személy arcmozgását rögzíti, az RGB adatok alapján 3D-s képet készít belőle és mindezt igen nagy hatékonysággal "másolja" a célszemélyre.


(forrás: www.graphics.stanford.edu) [+]

A szájmozgás mellett az apró változások is átkerülnek, így még hitelesebbé válik a csere. A kutatók demonstráció gyanánt a YouTube-on is fellelhető olyan ismert személyek videóit használták fel, mint pl Arnold Schwarzenegger. Az eredmény igencsak hatásos.

Jól mutatja a technológia iránt keresletet az is, hogy a Facebook nemrégiben vásárolt fel egy hasonló területen működő céget, a MSQRD-t (ejtsd: Masquerade), mely ugyan más keretek között, de szintén az arc cserére fókuszál. A Face2Face ezzel szemben még mindig csak egy fejlesztés alatt álló kutatási projekt, noha már számos megkeresést kaptak egy jövőbeni piaci megjelenés esetére. Fennáll azonban a kérdés, hogy a benne rejlő lehetőségek mennyi veszélyt rejthetnek?

Hirdetés

Copyright © 2000-2017 PROHARDVER Informatikai Kft.