Ígéretes akkumulátort állítottak elő az IBM-nél

Környezetbarát, olcsó és a jelenleg kedvelt Li-ion technológiánál több szempontból is jobb az új megoldás.

Késő karácsonyi ajándékot ígér az IBM a környezetvédelemnek és a mobil eszközök felhasználóinak is: egy olyan akkumulátort, mely a tengervízben található anyagokból állítható össze, és fontos tulajdonságait tekintve jobb képességekkel bír, mint a jelenleg elterjedt Li-ion változat.

Bár az adott cella pontos felépítését egyelőre nem részletezték, annyit elárultak a kutatók, hogy három, a tengervízből kivonható anyagból áll össze, melyeket eddig még sosem használtak ilyen célra. Az így felépülő akkumulátor tehát nem tartalmaz olyan elemet vagy vegyületet, melyet bányászni kell, és nincs hozzá szükség semmiféle nehézfémre sem. Ezzel egyrészt a környezetvédelem, másrészt az anyagköltség szempontjából is jobban állunk a mai akkuknál, de ami legalább ilyen fontos, hogy az újdonság teljesítmény- és energiasűrűségben is lepipálja a Li-ion technológiát 10 000 W/l-t és 800 Wh/l-t meghaladó értékeivel. Ehhez jön még, hogy alkotóelemei, különösen az elektrolit, nem éghető, illetve hogy gyorsan tölthető, öt perc alatt a névleges kapacitás 80 százalékának megfelelő töltés pumpálható bele károsodás nélkül. Mindezek után pedig már csak hab a tortán, hogy a cella hatásfoka meghaladja a 90 százalékot.

Persze a Li-ion akkumulátorok kidobására még ne készüljünk, a kutatás és fejlesztés egyelőre kezdeti stádiumánál tart – az IBM mindenesetre több nagy céggel, így például a Mercedes-Benzzel összefogva dolgozik azon, hogy minél előbb ipari méretekben is előállítható és használható terméket hozzon létre.

  • Kapcsolódó cégek:
  • IBM

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés