IFA 2012 blog: csalódást okozott a JVC, feltörőben a Haier

Hirdetés

A JVC hatalmas kiállítóterének nagy részét a tévék uralták. Köztük is központi helyet foglaltak el a saját fejlesztésű, hibrid projektoros-LCD panellel ellátott különleges HD-ILA modellek, amelyek nagy méret mellett kimagaslóan jó képminőséget kínáltak. Emellett persze ott voltak az Everio család videokamerái, illetve a projektorok, amelyek között akadt már olyan is, amely képes a 3D tartalmak megjelenítésére. Ez a kép fogadta azokat a látogatókat, akik a JVC standjára tévedtek a berlini IFA-n.


[+]

No, nem most, hanem néhány éve. Idén ennél sokkal szomorúbb és gyászosabb a helyzet. Ugyanis csupán egy-két kisebb hangrendszert, egy autóba szerelhető szettet, egy gettóblasztert és a vállalat sportkameráit állították ki. Tehát kis területen, kevés termék és ennek megfelelően kevés látogató jellemezte a cég birodalmát. A vállalat a jelek szerint komoly gödörbe került, csak remélni lehet, hogy valamikor kimásznak belőle.

Ezzel szemben a Haier teljesen ellentétes utat járt be az elmúlt években. A Kínában szórakoztató- és háztartási elektronikában is a piacvezetők közé tartozó vállalat, amelynek részben maga a kínai állam is tulajdonosa, nagyon komoly fejlődésen ment keresztül. Standjukat telezsúfolták tévével, médialejátszókkal, soundbarokkal, sőt még néhány tabletet is kipakoltak. Még nincsenek ugyanazon a szinten, mint a nagyok, hiszen például a paneleket a tévéikhez az LG-től veszik (bár ez nem hivatalos információ), de úgy tűnik, hogy komoly céljaik vannak. Kiállítottak például egy mozgásérzékeny vezérlést támogató prototípus mellett egy olyat is, amely képes a szemmozgás lekövetésére, és ahhoz igazítja a tartalmat. Ez utóbbi technológia még gyerekcipőben jár, de idővel akár még be is érhet.


[+]

Néhány évvel ezelőtt volt szó róla, hogy a cég háztartási gépekre szakosodott hazai képviselete elkezd foglalkozni a tévékkel, házimozi szettekkel is, de végül nem lett semmi az egészből. Az IFA-n kiállított termékeket elnézve azért nem lenne rossz, ha valaki mégis belevágna ebbe komolyan, mert a Haier termékekben lenne fantázia.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés