Gépi tanulási képességekkel bővül a Nemzetközi Űrállomás repertoárja

A HPE és a Microsoft révén a számítási felhő és a peremhálózati számítástechnika alacsony Föld körüli pályán randevúzik.

A Hewlett Packard Enterprise (HPE) bejelentette, hogy a Spaceborne Computer-2 (SBC-2) edge computing megoldás segítségével meggyorsítja a világűr felfedezését és megnöveli az asztronauták önellátó képességét, munkaköri hatékonyságát a Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetén.

Az SBC-2-es a 15. Northrop Grumman utánpótlást szállító misszió (15th Northrop Grumman Resupply Mission to Space Station, röviden NG-15) keretei közt, egy Cygnus űrjármű rakterében február 20-án indul el az orbitális pálya felé, és az ISS-en tartózkodó tudósok az elkövetkező 2-3 évben fogják használni.

A Microsoft a HPE durva környezeti hatásoknak ellenálló masinájához kapcsolja majd az Azure Space felhős platformját, így – egyebek mellett – az űrbotanikával összefüggő kísérletek, a földi porviharok modellezése (a Mars küldetések tervezését segítendő), a mindenféle érzékelők és műholdak szenzoradatainak feldolgozása, a bozóttüzeket előidéző villámcsapások mintáinak analízise vagy az asztronauták egészségének megőrzése érdekében kieszközölt, ultrahangos és röntgenes képalkotás eredményeinek elemzése rendkívüli mértékben felgyorsulnak majd.


[+]

A gépi tanulási képességek lehetővé teszik, hogy a felhasználók csak a legfontosabb információkkal szembesüljenek az óriási adathalmazokból, netán a számítógép átvegye egyes repetitív feladatok elvégzését az emberektől, akik így hasznosabban tölthetik el odafent a munkára szánt, amúgy meglehetősen szűkös beosztáshoz kötött idejüket.

Az SBC-2 indítása persze nem a csapjunk egyből a közepébe elven alapszik, ugyanis 2017-ben lőtték fel az 1 éves működési időtartamot megcélzó elődjét (Spaceborne Computer) a SpaceX Dragonon, ami a starttól számított egy hónap múltán nem csak elérte az űrállomást, de sikeresen munkához is látott, 1 TFLOP közvetlen számítási kapacitást juttatva alacsony Föld körüli pályára. Ezzel a fegyverténnyel az SBC az első olyan számítógéppé vált, ami ezt a teljesítményt egyszerű, polcról leszedhető alkatrészek együttesével (és nyilván nem egy, célirányos fejlesztéssel kiegészítve) kínálja ebben a nagyon szélsőséges, nullgravitációs és nagymértékű kozmikus sugárzással telített környezetben, gond nélkül tűrve az odajutás során fellépő rázkódást, forgolódást és egyéb komoly fizikai behatásokat.

A HPE Edgeline Converged EL4000 Edge rendszeren és HPE ProLiant DL360 szerveren alapuló, új gép megkétszerezi a korábbi tempót és több GPU dolgozik belsejében, ami a grafikusan intenzív applikációkban és bizonyos gépi tanulást igénylő projektekben fog igen értékes segítséget nyújtani, s mindezt valós időben teszi. Az eseményről kiadott sajtóanyag azt is megemlíti, hogy a megbízható, nagy teljesítményű számítási lehetőségek beköltöztetése az ISS fedélzetére csupán a kezdeti lépcsőfokot jelenti a NASA jövőbeli, mélyűri terveit illetően.

Előzmények

Hirdetés