Bekerültek az SSD-k Backblaze statisztikájába

Az újfajta adattárolók jól veszik az akadályokat, de nem is működnek régóta a cég rendszereiben.

A Backblaze felhős adattárolási szolgáltatás sok olvasónk számára lehet ismerős, hiszen jó ideje hoznak nyilvánosságra saját statisztikákat a felhasznált adattárolóik élettartamáról. Ez azért is érdekes, mert a cég kifejezetten végfelhasználói piacra szánt termékeket használ az adattárolásra, így igazán komoly próbatételnek lesznek ezek az egységek kitéve.


(forrás: Backblaze) [+]

A vállalat ezúttal az idei első negyedévet tekintetében összegezte a tapasztalatait, amiből a HDD-k frontján leszűrhető, hogy nincs kiugróan rossz modell a használt merevlemezek között. Lényegében mindegyik alkalmazott termék meghibásodási aránya 3% alatti. És ehhez hozzá kell tenni, hogy ezek a zömében otthoni felhasználásra tervezett egységek a Backblaze adatközpontjában napi 24 órát dolgoznak, ráadásul olyan körülmények között (magas hőmérséklet és extrém vibráció), amelyre egyik gyártó sem ajánlja őket. Erre a területre ugyanis léteznek nagyvállalati felhasználásra tervezett megoldások, de ezek drágábbak.

Ami igazán érdekessé teszi a mostani kimutatást, hogy a Blackblaze megnézte azt, miképp teljesítenek az SSD-ik. Ezeken ugyan nem tárolják az ügyfeleik adatait, viszont a tárolószervereik bootolást végző meghajtóinál használnak HDD-ket és SSD-ket is. Utóbbiakat nagyjából két éve kezdték alkalmazni, nyilván a nagyobb teljesítményük miatt.


(forrás: Backblaze)

A bootolás használt adattárolók, mivel naplófájlokat, diagnosztikát és egyéb feladatokat is kezelnek, vagyis folyamatos írásnak és olvasásnak annak kitéve, amellett persze, hogy bebootolják a szervert. A cégnek egyelőre nincs elég SSD-je ahhoz, hogy modellekre lebontva, reálisan használható statisztikát csináljon, de az azonos feladatot ellátó SSD-ket és HDD-ket összehasonlították, és az aktuálisan vizsgált negyedév alapján az előbbi termékeknél nagyságrendekkel kevesebb meghibásodást tapasztaltak.


(forrás: Backblaze)

A fenti megállapítás igaz a teljes életutat vizsgálva is, de mindkét statisztika némileg félrevezető, mivel az SSD-k nincsenek olyan régóta alkalmazva, mint a HDD-k. Emiatt nem is érdemes rögtön messzemenő következtetéseket levonni. A Blackblaze is óva int ettől, viszont a jövőben több SSD-t fognak alkalmazni, így a későbbiekben részletesebb adatok is lesznek arról, hogy az SSD-k mennyire megbízhatók.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés