Elkészült Európa leggyorsabb általános szuperszámítógépe

A Hawk gyorsítókat mellőzve kínál 26 PFLOPS-os tempót, így három és félszer múlja felül elődjét.

Európa nem igazán számít a szuperszámítógépek piacán élmenőnek, az USA és Kína ambíciói jellemzően nagyobbak, ez viszont nem azt jelenti, hogy az öreg kontinens rendszerei gyengék volnának. Svájc és Németország a top500.org jelenlegi rangsorában a legjobb tízben van egy-egy géppel, és jelenleg is készülnek új kihívók. Sőt, egy már az üzemszintű működést kezdi, ugyanis a Stuttgarti Egyetem HLRS (High-Performance Computing Center) részlege bejelentette a Hawk névre keresztelt nagyvast.

A rendszer a Hazel Hent váltja, amely az 5,6 PFLOPS-os Linpack eredményével nem tekinthető rossznak, de a Cray XC40-es fejlesztésre építkezik, így lassan eljár felette az idő. Az új gép már a HPE Apollo 9000-re alapoz, így az Intel Xeonokat AMD processzorok váltják. A friss konstrukció 5632 darab compute node-ot vet be, és egy ilyen node két darab, 64-magos, EPYC 7742-es processzort kínál. A processzormagok összesített száma így 720 896 darab, a rendszermemória kapacitása pedig 1,44 PB. Összesen 44 darab kabinet épült, amelyek tipikus fogyasztása 3,5 megawatt, de Linpack teszt esetén ez az érték 4,1 megawattra nő.

A Hawk három és félszer erősebb az elődjénél, és jelenleg ez Európa leggyorsabb általános, azaz gyorsítót nem használó szuperszámítógépe. Bár konkrét Linpack eredmény még nincs, nagyjából 26 PFLOPS-os maximális teljesítményre képes a rendszer.

Az érintettek annyit ígértek, hogy az év közepén frissülő top500.org listában már benne lesz a Hawk. Azt nehéz megállapítani, hogy hol, mivel más rendszerek is frissülnek, de annyit sejt az egyetem, hogy az első húszba biztosan beférnek.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés