Máris új sebességfokozatba kapcsolta a friss EPYC-et az AMD

A HPC-piacra szánt EPYC 7H12 gyorsabb az aktuális csúcsmodellnél, de többet is eszik.

Az AMD az előző hónap első felében jelentette be a második generációs EPYC szerverprocesszorok startját, amely fejlesztésre számos egy- vagy kétutas modellt adtak ki. Most azonban a vállalat bemutatta a HPC-piacnak szánt megoldását, amely nem igazán része az eredeti termékskálának, mivel speciális hűtési igényei vannak, ugyanakkor számos cég tervez már akár 1U magas folyadékhűtéses rendszert, amelyekre igazán erős gépeket lehet építeni.

Az új EPYC processzor paramétereit az alábbi táblázat részletezi:

AMD EPYC 7002-es sorozatú HPC-piacra szánt szerverprocesszor
Típus Alap/Turbó órajel Szálak száma L3 cache Támogatott konfiguráció Fogyasztás (TDP)
EPYC 7H12 (64 mag) 2,6/3,3 GHz
128 256 MB
kétutas 280 W

A fejlesztés igazából csak az órajelek, illetve a fogyasztás tekintetében tér el az eredeti, EPYC 7742-es jelzésű csúcsmodelltől. A fő különbség az alapórajel 350 MHz-cel való megemelése, amelyért plusz 55 wattnyi fogyasztással kell fizetni. A turbó órajel 100 MHz-cel csökkent az említett, korábbi EPYC-hez viszonyítva, de ezek a processzorok amúgy is eléggé le vannak terhelve, így a maximális turbót eléggé ritkán érik el.

Az AMD szerint az EPYC 7H12, a célzott piacon mértékadónak számító Linpack tesztben 11%-kal gyorsabb az EPYC 7742-nél, ami igazából nem jelentős különbség, viszont a HPC-piac pont az a terület, ahol ennyi is számít, és bizonyos cégek ezt hajlandók megfizetni. Utóbbi miatt nincs is listaára a fejlesztésnek, egyénileg kell megegyezni a feltételekről, de ez az üzleti modell sem ismeretlen a célzott területen.


[+]

Maga az EPYC 7H12 egyébként ugyanazt a Socket SP3r2 foglalatot használja, mint a többi modell, ugyanakkor a megnövekedett fogyasztás miatt egyeztetni kell a kompatibilitás kérdését a meglévő szerverek tekintetében.

Az Atos hamarosan elérhetővé teszi az friss EPYC processzort a Bullsequana XH2000 jelölésű, 1U magas pengeszerverében. Egy ilyen egységben hat EPYC 7H12 lehet, ami egy rackre levetítve 192 darab, 64-magos processzort jelent.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés