Új nyelv született a GPU-k programozására

Hirdetés

Egy ideje lehetett hallani arról, hogy az Indianai Egyetemen tanuló Eric Holk egy nagyszabású projekten dolgozik, mely a Harlan névre hallgat. Ez tulajdonképpen egy magas szintű programozási nyelv a grafikus processzorok általános számítási kapacitásának kihasználására, és ennek végre elérhető az első publikus verziója, ugyanakkor még folyamatos fejlesztés alatt van.

Harlan mintaprogram
Harlan mintaprogram

A Harlan egy Lisp-szerű nyelv, ami elsősorban a GPU-k könnyebb programozhatóságát próbálja megvalósítani. Az alkotó elmondása szerint az adatpárhuzamos feldolgozáshoz lett kialakítva, és gazdag adatstruktúra specifikációs lehetőséggel rendelkezik. Később ez magasabb rendű eljárásokkal is kiegészül. Eric Holk elmondta, hogy a Harlan előnye a manapság elterjedt opciókhoz képest, hogy bonyolultabb pointerstruktúrákra ad lehetőséget a GPU-n.

A Harlan működéséhez OpenCL driver kell. Az nem biztos, hogy az aktuális meghajtókban található implementáció megfelelő, így a legfrissebb AMD APP SDK, Intel OpenCL SDK és NVIDIA CUDA Toolkit letöltése mindenképp javasolt, emellett szükség van a Petite Cheze Scheme-re is. A Harlan egyelőre csak a Mac OS X 10.6/10.7/10.8 és a friss Linux disztribúciókon működik.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés