Mindenki növelte az eladásait a GPU-piacon

A harmadik negyedév a megszokott, kellemesnek mondható számokat hozta, de a dedikált GPU-kra vonatkozó ellátás még mindig nem volt tökéletes.

A Jon Peddie Research nyilvánosságra hozta a 2017-os esztendő harmadik negyedévére vonatkozó GPU-piaci elemzését. Szokás szerint az eredmény kedvezőnek számított, ugyanis az iskolakezdés egy olyan időszak, amikor az eladások tipikusan fellendülnek. Emiatt minden érintettek eladása nőtt minden szegmensen belül. Ezt segítette az is, hogy a PC-s eladások is erősödtek szekvenciálisan, méghozzá 10,31%-ot. Az előző évhez képest azonban 3,3%-os visszaesés volt tapasztalható, amiből 6%-ot a mobil megoldások tettek ki, de némileg kompenzált 2%-os erősödéssel az asztali terület.

Az Intel az asztali piacon 5%-os növekedést könyvelt el, míg a mobil szegmens 5,9%-kal teljesített jobban, így összességében 5%-os volt a növekedés az előző negyedévhez viszonyítva.

Hirdetés

Az AMD esetében az asztali piacra szánt APU-k iránti kereslet 7,1%-kal javult, míg a mobil APU-k eladása 2,2%-kal nőtt. A VGA-k szempontjából az asztali piacon 16,1%-os, míg a mobil termékek esetében 5,2%-os növekedést könyvelt el a cég szekvenciálisan. Ezek összességben 7,1%-os növekedést jelentettek.

Az NVIDIA esetében az IGP-k szokás szerint nem jutnak szerephez, így a zöldek a VGA-k szempontjából az asztali piacon 34,7%-os, míg a mobil termékek esetében 22,4%-os növekedést produkáltak, ami összességében 29,5%-os javulást jelent az előző negyedévhez képest.

Látható, hogy az asztali dedikált GPU-k piaca pezsgett, hiszen összességében 29,05%-os növekedést produkált, ami részben annak köszönhető, hogy az igényeket látva több termék kerül legyártásra. Ugyanakkor még mindig nagyobb az igény, mint amit a gyártók ki tudnak elégíteni, de a helyzet már nem annyira problémás, mint az elmúlt negyedévekben, és ez látszik a VGA-k árainak normalizálódásán is.

Az Intelnél az eladott processzorok 99%-a tartalmaz IGP-t, míg az AMD esetében ez az arány csak 66%. Ez azonban annak is köszönhető, hogy az utóbbi cég az OEM-piacra számos olyan APU-t szállít, amiben az IGP le van tiltva, és ezek a GPU-piac szempontjából értelemszerűen nem mérvadóak. További fontos adat még, hogy az eladott PC-k 39,55%-a tartalmazott dedikált GPU-t, függetlenül attól, hogy a processzorban volt-e aktív IGP vagy sem. Ez szekvenciálisan 4,18%-os növekedés.

A Jon Peddie Research jelentésének pontos adatait az alábbi táblázat részletezi:

A GPU-piac alakulása 2017 harmadik negyedévében
Típus Részesedés
2017 Q3 (aktuális)
Részesedés
2017 Q2 (előző negyedév)
Részesedés szekvenciális változása
Részesedés
szezonális változása
AMD 13% 13,2% -0,2% 0%
Intel 67,8% 70,6% -2,8% -3,2%
NVIDIA 19,3% 16,3% 3% 3,3%

Az Matrox szokás szerint kimaradt az elemzésből, mivel olyan VGA-t már nem adnak el, amelyik nem AMD-től származó lapkát használ.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés