Az első negyedévben erősödtek az asztali dedikált GPU-k eladásai

A Jon Peddie Research nyilvánosságra hozta a 2016-os esztendő első negyedévére vonatkozó GPU-piaci elemzését. Ez alapján igazából senki sem örülhet, bár hozzá kell tenni, hogy az első negyedév szinte mindig gyengébb az ünnepi szezonnál, ugyanakkor meglepetésre nőttek az asztali dedikált GPU-k eladásai.

Az Intel az asztali piacon 14,8%-os csökkentést könyvelt el, míg a mobil szegmensben 18,1%-kal teljesített rosszabbul, ami összességében 16,9%-os csökkenést jelentett az előző negyedévhez viszonyítva.

Az AMD esetében az asztali piacra szánt APU-kra 16,8%-kal csökkent a kereslet, miközben a mobil APU-k nagyjából hozták az előző negyedév számait. A VGA-k szempontjából az asztali piacon 12,9%-os növekedést, míg a mobil termékek esetében 9,1%-os csökkenést könyvelt el az AMD szekvenciálisan. Ezek összességben 5%-os csökkenést jelentettek.

Az NVIDIA esetében az IGP-k szokás szerint nem jutnak szerephez, így a zöldek a VGA-k szempontjából az asztali piacon 2,73%-os növekedést, míg a mobil termékek esetében 34,9%-os csökkenést produkáltak, ami összességében 15,1%-os visszaesést jelent az előző negyedévhez képest.

A mobil és az asztali VGA-piacra szánt termékekre szekvenciálisan 11,2%-kal csökkent a kereslet, de éves szinten már csak 4,35%-os visszaesésről beszélhetünk. A piac szűkülése láthatóan folytatódik, elsődlegesen a mobil megoldások miatt, és ezt az asztali dedikált GPU-k eladásainak növekedése nem tudja kompenzálni.

Érdekesség, hogy amíg az Intelnél az eladott processzorok 99%-a tartalmaz IGP-t, addig az AMD esetében ez az arány csak 66%. Ez azonban annak is köszönhető, hogy az utóbbi cég az OEM-piacra számos olyan APU-t szállít, amiben az IGP le van tiltva, és ezek a GPU-piac szempontjából értelemszerűen nem mérvadóak.

A Jon Peddie Research jelentésének pontos adatait az alábbi táblázat részletezi:

A GPU-piac alakulása 2016 első negyedévében
Típus Részesedés
2016 Q1 (aktuális)
Részesedés
2015 Q4 (előző negyedév)
Részesedés szekvenciális változása
Részesedés
szezonális változása
AMD 13,2% 11,8% 1,5% 0,4%
Intel 70,1% 71,6% -1,5% -2,1%
NVIDIA 16,7% 16,6% 0,0% 1,7%

Az Matrox szokás szerint kimaradt az elemzésből, mivel olyan VGA-t már nem adnak el, amelyik nem AMD-től származó lapkát használ.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés