17 centiméter alá zsugorította a GTX 1070-et a Gigabyte

A kis térfogatú ITX kompatibilis házak tulajdonosait sem maradnak GTX 1070 nélkül.

Nem újdonság, hogy egyes gyártók, mint például az ASUS és a Gigabyte a népszerűbb kártyákból előrukkolnak egy rövidített NYÁK-ra épülő, kompakt változattal, hiszen korábban megtették ugyanezt az NVIDIA GeForce GTX 670-nel, illetve a GTX 960-nal és GTX 970-nel is, most pedig a GTX 1070-en a sor. Jól láthatóan egy-egy ilyen manővernél a partnergyártók az NVIDIA-t részesítik előnyben, de ne feledjük el, hogy az AMD-től sem áll távol a kis méretű VGA, hiszen ott az R9 Nano, ami teljesen gyári megoldás. Ráadásul a Nano 152 milliméter hosszú, míg a felsorolt GeForce vezérlők mindegyikét egy hajszál választja el a 170 millimétertől, igaz, a GTX 1070 esetében ez szűk tíz centiméteres vágást jelent a referencia kártyához képest.


[+]

Elsőként tehát a Gigabyte lépte meg a GTX 1070 zsugorítását, aminek eredménye a GV-N1070IXOC-8GD típusjelzésű kártya lett. A két slotot elfoglaló, egyetlen 8 tűs PCI Express tápcsatlakozóval szerelt vezérlő 16,9 centiméteres hosszához 13,1 centiméteres magasság társul (a kisebb vagy vékonyabb házaknál erre is érdemes figyelni), így eléggé kötöttek a lehetőségek a hűtést illetően is. A 90 milliméteres ventilátor alatt sűrű alumíniumborda található, amit három darab réz hővezető cső egészít ki.


[+]

A kompakt méret ellenére egy kis tuning azért belefért a keretbe: gaming módban 1531 MHz-es mag és 1721 MHz-es GPU boost órajelet kapunk, míg Boost módba váltva 1556/1746 MHz-re vált a frekvencia. A 8 GB GDDR5 memória órajeléhez nem nyúltak, az továbbra is effektív 8 GHz-en üzemel. A kimenetek terén nem követték az NVIDIA ajánlását, ugyanis a hátoldalon két DVI kimenet is található, amin kívül már csak egy-egy HDMI 2.0b és DisplayPort 1.4 található.


[+]

Nos, ami az árat illeti, a Gigabyte egyelőre ezzel kapcsolatosan nem adott támpontot, de biztos nem lesz olcsó, ha azt vesszük alapul, hogy a referencia kártyáért idehaza bruttó 165-175 000 forintot kérnek el, amire még rájön majd a rövidebb változat felára.

Előzmények

Hirdetés