Gigabyte: négy alaplap Intel X38 chipsettel

Négy alaplapot dob piacra a Gigabyte az Intel új X38 + ICH9R chipkészletére alapozva. Az új csúcsmodellek az X38-DQ6 és X38T-DQ6 jelzést viselik; az előbbi legfeljebb négy darab, 8 GB összkapacitású DDR2-1066 (vagy lassabb) memóriamodult kezel, míg az utóbbiba ugyanennyi DDR3-1600 (vagy lassabb) memória ültethető, és támogatja a tuningot segítő XMP technológiát is. A lapokat felkészítették a Core processzorok következő generációjának fogadására is, így 800 MHz-től egészen 1600 MHz-ig állítható a rendszerbusz sebessége.

Bővítőkártyák számára két PCI Express x16, három PCI Express x1 és két PCI csatoló áll rendelkezésre; a PCIe vezérlő már a szabvány 2.0-s változatát követi, és támogatja CrossFire grafikus alrendszerek működtetését is. Meghajtók egy IDE csatornára és összesen nyolc SATA-300 portra köthetők. Bár a hátsó I/O panelen nincs eSATA csatlakozó, a gyártó olyan panelt mellékel az alaplaphoz, mellyel nemcsak az adatátvitel, hanem a külső merevlemezek tápellátása is megoldható. Egyébként is nagyvonalú a csatlakozási lehetőségek sora, ugyanis nyolc USB 2.0, két FireWire port található hátul, mellettük a két Gigabit Ethernet interfész a port teaming funkció révén egyetlen kommunikációs csatornává is összefogható. A DTS Connect szabvánnyal kompatibilis Realtek ALC889A hangvezérlő párhuzamosan képes kezelni egy 7.1 csatornás és egy sztereó audiofolyamot, analóg csatlakozóin kívül hátul koaxiális és opikai SPDIF kimeneteket is elhelyeztek.

A fenti két modellhez hasonlóan hőcsöves hűtővel és szilárdelektrolitos kondenzátorokkal látják el az X38-DS5 lapot, illetve DDR3-as testvérét, az X38T-DS5-öt. Valamelyest egyszerűbb tápellátó rendszerrel bírnak, kettő helyett egy BIOS lapkával rendelkeznek (melyben két BIOS-verzió tárolható el négy helyett), csak egy Gigabit Ethernet porttal szolgálnak, és a mellékelt kiegészítők választéka is szerényebb lesz.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés