Minden lehetséges eszközzel gyorsítanák a DDR3 memóriákat

Belátható időn belül 1866 és 2133 MHz-en járó DDR3 memóriamodulok dolgozhatnak majd az átlagos számítógépekben is, a különböző memóriaszabványokat kidolgozó, több száz céget tömörítő JEDEC-nél ugyanis már javában zajlik az új technológia következő sebességfokozatainak szabványosítása. A DDR3 szabvány jelenleg 1333 MHz-ig skálázza a chipeket, ezen az órajelen azonban az eddig elvégzett tesztek tanúsága szerint többnyire csalódást keltő teljesítményt nyújtanak a modulok, melyek ráadásul sokkal drágábbak, mint az előző generációs (DDR2) megoldások.

Az Intel – mely jelenleg a piacon egyedüliként kínál DDR3-kompatibilis alaplapi vezérlőket – ezért amellett, hogy igyekszik a JEDEC munkáját segíteni, tőle kissé szokatlan módon a hivatalos határértékek átlépésére biztatja a csúcsteljesítményű DDR3-as rendszerek tulajdonosait: a most piacra került X38-as lapkakészletet tartalmazó alaplapoknál ugyanis egy profilokra építő technológia (Extreme Memory Profile, XMP) révén könnyűszerrel a JEDEC-szabványban meghatározott sebességérték fölé tuningolhatók az erre felkészített DDR3 modulok. Gyakorlatilag ugyanerre a módszerre épül az NVIDIA és a Corsair által tavaly életre hívott EPP (Enhanced Performance Profiles), ez ugyanakkor csak a DDR2 memóriamodulokkal működik együtt, és az Intel soha nem vette át a használatát.

Időközben a tuningra specializálódott memóriamodul-gyártók is sorra hozakodnak elő a gyorsabbnál gyorsabb DDR3 modulokkal, ezzel is mintegy jelezve, hogy a technológiában jelentős potenciál rejlik. A Corsair és az OCZ korábban egyaránt bejelentette, hogy az X38 megjelenését megelőzően vagy azt követően készek piacra dobni XMP-kompatibilis termékeket, ugyanakkor „steril” körülmények közt több gyártónak már hónapokkal ezelőtt sikerült átlépnie a 2 GHz-es órajelhatárt különböző DDR3 memóriamodulokkal. Az első ilyen piackész DDR3 memóriák várhatóan az év végén  vagy a jövő év elején jelenhetnek meg a gyártók kínálatában. A híresztelések szerint nagyjából ekkor indul útjára az X38 chipset továbbfejlesztett változata, az X48, mely elsősorban a gyorsabb rendszer- és memória-órajel támogatásában különbözik majd elődjétől.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés