Gigabyte alaplap i975X chipsettel

Az Intel 2006 első negyedévében dobja piacra 65 nm csíkszélességű technológiával gyártott processzorait. Az új nemzedéket az egymagos Cedar Mill (a Pentium 4 600-as sorozat utódja), illetve a kétmagos Presler (a Pentium D 900-as széria és a Pentium Extreme Edition 955 alapja) fogja képviselni. Az új CPU-khoz új chipset is dukál, így nem meglepő, hogy a következő csúcsmodell, a 975X érkezését a korábbi híradások ugyancsak a jövő év elejére tették.

A Gigabyte friss bejelentése azonban rácáfol erre, hiszen a vállalat sajtóközleménye szerint a chipset köré épülő, GA-G1975X jelű alaplap november 14-én kerül kereskedelmi forgalomba. A sietségre nem az új processzorgeneráció szolgáltat okot – bár a gyártás már zajlik, a premier időpontján hivatalosan nem változtatott az Intel –, sokkal valószínűbb, hogy a grafikus alrendszer kialakításának rugalmassága csábította a Gigabyte-ot az alaplap elkészítésére. A 975X lehetővé teszi ugyanis, hogy egy helyett két videokártya kerüljön az alaplapra, utóbbi esetben az erre a célra biztosított 16 PCI Express sávot kétszer 8 arányban osztja meg. Bár a meghajtóprogramok támogatása egyelőre kétséges, elméletileg mind SLI, mind CrossFire konfigurációk kiépítése lehetséges a platformchip révén.

A Gigabyte G1-Turbo sorozatát képviselő GA-G1975X a mostani és a következő CPU-generáció valamennyi LGA775 tokozású, 533, 800 vagy 1066 MHz-es rendszerbuszon kommunikáló változatát fogadja. Négy memóriafoglalatába legfeljebb 8 GB DDR2-667/533 RAM illeszthető. Videokártya, illetve videokártyák a már említett kiosztásban alkalmazhatók; emellett két PCI és két PCI Express x4 aljzat kapott helyet a lapon, utóbbiak elektromosan x1, illetve x4 elrendezésűek (és ugyancsak fogadhatnak grafikus vezérlőt).

Az alaplap alighanem legfigyelemfelkeltőbb jellegzetessége a processzorfoglalat körüli terület kialakítása. A feszültségszabályozó áramköröket és az északi hidat félig zárt csövek borítják, melyek két-két 5 cm-es ventilátorral biztosítanak folyamatos légáramlást a melegedő alkatrészek körül – a zajszinttel kapcsolatban csak találgatásokkal élhetünk... A kialakításból is sejthető, hogy a Gigabyte főként tuningosoknak ajánlja új alaplapját, akiket nemcsak a beállítási lehetőségek gazdagsága, hanem – balul sikerült túlhajtás után – az alapbeállítások egyszerű visszaállítása is szolgál.

A RAID-et is támogató ICH7R déli híd mellé nyolccsatornás hangot biztosító Creative Sound Blaster Live! 24-bit chip, Gigabit Ethernet interfésszel szolgáló Broadcom, valamint három FireWire-400 portot nyújtó Texas Instruments vezérlők társulnak.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés