Gigabyte alaplap 10 gigabites Ethernet vezérlővel

Hirdetés

Míg az otthoni felhasználás tekintetében meglehetősen lassan halad a Gigabit Ethernetnél gyorsabb 10GBase-T Ethernet elterjedése, addig vállalati szinten sok helyen már alapkövetelménynek számít, de többnyire csak a nagyon komoly és nagyon drága többprocesszoros szerveralaplapokon találkozhatunk ezzel a tudással, vagy külön PCIe kártyát kell beszereznünk, mely szintén zsebbenyúlós történet. A Gigabyte-nál viszont gondoltak egy merészet, és legújabb alaplapjukra, az egyprocesszoros GA-6PXSVT-re ráintegráltak egy Intel 82599EN vezérlőt és a hozzá szükséges 10GbE SFP+ LAN portot is (Fibre Channel over Ethernet, azaz FCoE támogatással). Persze a biztonság kedvéért egy pár Gigabit Ethernet csatlakozót és vezérlőt is tettek rá.


[+]

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a szóban forgó, Intel C602 vezérlőhíddal szerelt alaplapot is a Gigabyte szerverdivíziója gyártja, de mivel egy munkaállomásokba is szánt LGA2011 foglalatos alaplapról van szó, mely a Xeon E5-n kívül LGA2011-be illeszkedő második vagy harmadik generációs Core i7-es processzort is fogad, így nagyobb az esélye, hogy földi halandó vásárlók is hozzájuthatnak majd – bár az megint más kérdés, hogy milyen infrastruktúrába illesztik be otthon.

Az ATX méretszabványú alaplap egyébként le sem tagadhatja származását, hiszen mind a CPU-foglalat elhelyezése, mind pedig a körülötte lévő 8 darab, ECC-s és nem ECC-s UDIMM és RDIMM fogadására egyaránt alkalmas memóriafoglalatokat olyan irányban helyezték el, hogy az a légáramlat és hűtés tekintetében egyaránt optimális legyen. Emellett kapott egy "monitorozásra" alkalmas Aspeed AST2400 2D-s grafikus vezérlőt is, ami az integrált analóg videokimenetet hajtja meg. Kiegészítő PCIe 3.0-s kártyákból hármat képes fogadni, de a PCIe sávok száma nem teszi lehetővé, hogy mindegyik teljes sebességgel működjön (2x16 vagy 2x8 és 1x16 kiosztás lehetséges). Tárolókat is szép számmal képes kezelni, a C602 vezérlőhíd egy pár SATA 6 Gbps (SATA DOM támogatással) és négy SATA 3 Gbps portot kínál, amit további nyolc 6 Gbps port egészít ki két Marvell 88SE9230 vezérlő segítségével.


[+]

A Gigabyte alaplapja üde színfolt a kínálatban, de sajnos még messze vagyunk attól, hogy otthonunkban vagy egyszerűbb vállalatoknál hasonló sebességű hálózatot építhessünk ki. A GA-6PXSVT ára egyelőre nem ismert.

Hirdetés