Hirdetés

GeChic 13,3”-es hordozható monitor okostelefonok mellé

Egy mai modern okostelefon szinte majdnem minden olyan funkcionalitással rendelkezik, amivel egy netbook, de a kijelző méretét tekintve elég korlátoltak annak érdekében, hogy zsebre tudjuk vágni őket – még akkor is, ha olykor ez további kompromisszumokkal jár. Ezért a GeChic úgy gondolta, hogy létrehoz egy olyan hordozható monitort, mely menet közben bármikor bevethető, ha például másokkal is meg szeretnénk osztani a kis kijelzőkön látható élményt, vagy egyszerűen csak nagyobb képátlóra vágyunk.

On-Lap 1302 leginkább a piacon lévő USB monitorokhoz hasonlítható, de ezt kifejezetten mobil eszközök (fényképezőgép, telefon, kézikonzol, PMP stb.) képének megjelenítésére fejlesztették ki. D-Sub és HDMI bemenetének köszönhetően persze laptop mellett másodlagos kijelzőként is üzemelhet, ám ekkor USB porton keresztül lehet táplálni a hordozható monitort. Azonban például egy okostelefon esetében mindjárt bonyolultabb a képlet, hiszen az On-Lap 1302 nem rendelkezik beépített akkumulátorral, így valamilyen külső USB-s akkupakkot vagy adaptert is be kell szerezni, mely legalább 5 watt leadására képes.

A táplálás tehát adott, jöhet a képanyag átvitele! Itt viszont még tovább kuszálódik az összkép, ugyanis az On-Lap 1302-n nincs közvetlenül D-Sub és HDMI bemenet, hanem két darab, 30 tűs összekötőkábel lapul a csomagban (amennyiben pont arra lenne szükség, akkor DisplayPort fogadására alkalmas toldalék is beszerezhető az eszközhöz). Egy telefon viszont a legtöbb esetben nem rendelkezik HDMI kimenettel, így Apple termék esetében szükség lesz még egy Digital AV Adapterre, androidos készüléknél pedig egy MHL-HDMI adapterre. Ez utóbbi persze azt sugallja, hogy csak MHL kompatibilis okostelefonokkal (pl.: Samsung Galaxy SII, HTC Sensation) lehet összeboronálni a monitort.

Maga az On-Lap 1302 egyébként egy 13,3 hüvelykes, 1366x768 pixel felbontású TN+film panelt tartalmaz, amely válaszideje 16 ms. A gyártó állítása szerint a készülékház mindössze 8 mm, ami tényleg nem rossz, de sajnos ezt csak úgy sikerült elérni, hogy még egy hangszórópárt sem integráltak a kávába, vagyis abban az esetben, ha a hangokat nem a mobiltelefonból akarjuk kipréselni, akkor újabb eszközzel fog bővülni a már egyébként sem apró úticsomag. Az ötlet tehát nem rossz, de a kivitelezésen azért még van mit fejleszteni. Beépített akkumulátorért, szabványos csatlakozókért és egy hangszórópárért cserébe valószínűleg még az ezzel járó méret- és tömegnövekedést is jobban tolerálnák a leendő felhasználók, mint a megannyi tartozék szállítmányozását.

A GeChic On-Lap 1302 hordozható monitor vételára 199 dollár, forgalmazása jövő hónapban kezdődik.

Azóta történt

Hirdetés