Fujitsu blog: PalmSecure az adatközpontokban

A SURIENT menedzselt rack-megoldása szerverek fizikai biztosítására szolgál.

Internetre kapcsolt, digitális világunkban kritikus kérdéssé vált az adatbiztonság. Napi szinten végzünk banki tranzakciókat és tárolunk kényes adatokat távoli számítógépeket elérve, de már saját eszközeinken is rengeteg olyan támadási felület van, amit előszeretettel használnak ki a hackerek. A Fujitsu 2015-ben elindította SURIENT biztonsági megoldását. Ez egy úgynevezett end-to-end rendszer, aminek egyes elemei a központi szerverektől kiindulva a hálózati kapcsolaton át a végfelhasználó eszközéig nyújtanak védelmi megoldásokat.

A mi régiónkban elsőként a SURIENT MRS (Managed Rack Solution) érhető el, ami érzékelőkre és elektromos zárakra alapozva biztosítja a szabványos 19 hüvelykes rackeket. Elsősorban adatközpontokba szánják ezt a megoldást, mely egyszerűen integrálható a meglévő infrastruktúrába, elősegíti a szigorú fizikai biztonsági előírások teljesítését és az EU általános adatvédelmi rendeletében (GDPR) foglalt elszámoltathatósági szabályok betartását. Azonosításhoz a Fujitsu PalmSecure, tenyérvéna-alapú biometrikus azonosítóját használják, második szintű, kártyás rendszerrel kiegészítve. A rendszer a rack-szekrényekre telepített elektronikus zárakat és érzékelőket bevetve biztosítja a hozzáférést a kiszolgáló személyzetnek, és a könnyen auditálható naplózást sem hagyták ki.

Régiónkban a SURIENT első implementálói között van a Németország erősen szabályozott iparágai (pl. pénzügyi szolgáltatások, egészségügy, jogi szektor) részére hosztolt adatközpont-szolgáltatásokat nyújtó Wilken Rechenzentrum GmbH. „A lehető legmagasabb szintű biztonság elérése nálunk alapkövetelmény. Ügyfeleink elvárják tőlünk, hogy megvédjük kritikus infrastruktúráikat és szigorúan bizalmas adataikat az illetéktelen hozzáféréssel szemben. A Fujitsu SURIENT menedzselt rackmegoldásával korábban elképzelhetetlen szintre javítottuk a biztonságot. Szigorú, felhasználóspecifikus hozzáférési szabályokat vezettünk be, és lehetővé tettük ügyfeleink számára, hogy teljes mértékben ellenőrizzék, ki férhet hozzá hardvereikhez, és ezen keresztül adataikhoz.” – fejtette ki a Wilken Rechenzentrum ügyvezető igazgatója, Hans-Günther Märkle.

A menedzselt-rackeket biztosító rendszer indulóára 7000 euró, a jövő év elejétől kezdve pedig fokozatosan érkeznek a régiónkba a SURIENT további elemei. Elsőként a SURIENT SCS (Stealth Connect Solution), mely zártportos technológiával teszi rendkívül biztonságossá az adatközpontok közötti kommunikációt, és a portok pásztázásának megakadályozásával elrejti a hackerek elől a lehetséges támadási pontokat.

Azóta történt

Előzmények