Frissítve: Beválhat a hárommagos processzor az AMD-nek?

Az AMD jövőbeli termékstratégiájával kapcsolatos legújabb pletykák szerint nemrég merész lépésre szánta rá magát az utóbbi hónapokban komoly pénzügyi nehézségekkel küzdő processzorgyártó. Több lap egybehangzó értesülése szerint a cég a közeli jövőben hárommagos asztali CPU-kat dobna piacra, ezzel egyfajta átmenetet képezve a jelenleg nagy népszerűségnek örvendő kétmagos és az AMD kínálatában éppen csak szárnyukat bontogató négymagos megoldások között. A The Inquirer riportja szerint eldöntött tény a hárommagos CPU-k megjelenése, ráadásul a lap munkatársával azt is közölték, hogy az új termékcsalád létrejöttét marketingmegfontolások, nem pedig gyártási problémák (például magas négymagos selejtarány) indukálták.

Hirdetés

A lap hasábjain közölt cikk szerint az AMD lényegében az ATI gyakorlatát másolná a hárommagos processzorok bevezetésével: korábban többször előfordult, hogy a kanadai gyártó egy grafikus processzort különbözőképpen konfigurálva több, akár teljesen eltérő szegmensben árusított videokártyán is felhasznált. Az AMD hárommagos CPU-i – amennyiben a pletykák beigazolódnak – ennek a sémának megfelelően eredetileg négymagosnak készülnek, a gyártó azonban egy processzormagot kiiktat majd (hogy pontosan milyen módszerrel, azt egyelőre nem tudni). Az AMD reményei szerint a hárommagos CPU-k bevezetésével olyan termékkínálattal jelenhetne meg a piacon, mellyel az Intel jó darabig (a Nehalem jövő évi bevezetéséig) nem tudna versenyre kelni.

A cikk felhívja mindazonáltal a figyelmet arra, hogy a hárommagos processzorok forgalmazása komoly rizikót is jelenthet: amennyiben a kétmagos és hárommagos CPU-k közti árkülönbség nagyobb lesz, mint a kétmagos és négymagos megoldások gyártási költségének különbsége, az AMD nyert helyzetben lehet. Nem úgy, ha a gyártás a vártnál több pénzt emészt fel, netán a hárommagos processzorok megjelenése komoly veszélyt jelent a négymagos CPU-k forgalmára – áll a The Inquirer írásában.

Frissítés: Az AMD magyar idő szerint hétfő este hivatalosan is bejelentette, hogy rövidesen hárommagos CPU-kkal bővíti portfólióját. A várhatóan Phenom X3 néven forgalomba kerülő újdonságok a jövő év első negyedévében tűnhetnek fel a kínálatban, ám ennél konkrétabb információkkal sem a megjelenési időt és árat, sem a technikai specifikációkat illetően nem szolgált a gyártó.

Azóta történt

Hirdetés