Az előző negyedévben jelentősen felpörögött a négymagos processzorok eladása

Az előző negyedév végéig több mint hárommillió négymagos processzort szállított kereskedelmi partnereinek az Intel, köszönhetően a csúcsteljesítményű chipek iránt rendkívüli módon felélénkült keresletnek – mondta el Paul Otellini a minap egy elemzői konferencián. A vállalat első embere kiemelte, hogy csak az idei esztendő harmadik negyedévében kétmillió (asztali gépekbe és szerverekbe passzoló) négymagos processzor kelt el, noha a cég az év második negyedévében lépte csak át az egymilliós határt.

Az Intel első négymagos CPU-i tavaly novemberben kerültek piacra. A vállalati ügyfelek számára kínált, szerverekhez fejlesztett Xeon széria akkor négy különböző órajelű változattal debütált, az asztali megoldásokban azonban egyelőre nem dúskálhattak a vásárlók – igaz, akkortájt többnyire mindenki egyetértett abban, hogy asztali PC-kbe felesleges luxus négymagos CPU-t építeni. A processzorgyártó végül idén januárban egy megfizethető(bb) asztali processzorral bővítette a négymagos kínálatot (Core 2 Quad Q6600), melynek árát a nyáron gyakorlatilag megfelezte. Ez utóbbi akció vélhetően komolyan közrejátszott abban, hogy az immáron nagyobb tömegek számára is elérhetővé vált négymagos technológia megkezdje a hódítását.

Paul Otellini is az árak csökkentését és a választék kiszélesítését nevezte meg a siker elsődleges zálogaiként, hozzátéve, hogy az Intel választékában mostanra több mint húsz négymagos CPU szerepel. A vállalat ráadásul még ebben a negyedévben piacra dobja a 45 nanométeres csíkszélességű, Penryn-magos újdonságait, melyek jövőre teljesen átvehetik a jelenlegi termékválasztékban szereplő modellek helyét.

Az elemzői konferencia mindazonáltal egyfajta fricska is az AMD felé, az Intel legnagyobb riválisaként ismert sunnyvale-i cég ugyanis láthatóan küszködik saját négymagos megoldásaival: a Barcelona kódnevű lapkára épülő Opteron processzorok több mint egy hónapja megjelentek, a gyártó partnerei közül azonban még ma is akadnak olyanok, akik egyetlen kereskedelmi példányhoz sem juthattak hozzá. A készletek szűkösségét illetően egyelőre semmilyen hivatalos magyarázat nem érkezett az AMD részéről, bennfentesek azonban állítják, hogy a cég komoly gyártási problémákkal küzd. A vállalat Phenom márkanéven érkező asztali négymagosai a tervek szerint a jövő hónapban kerülhetnek a boltokba, a kezdeti hónapokban bevallottan limitált darabszámban.

Az AMD lemaradása jelen esetben elsősorban az eltérő technológiai megközelítésből adódik; míg az Intel jelenleg két kétmagos lapka „összeragasztásával” építi a négymagos CPU-kat, addig riválisa egyetlen négymagos szilíciumlapkával próbálkozik. Utóbbi megoldás elvileg hatékonyabb teljesítménykihasználást, ezzel együtt energiatakarékosabb működést ígér, az ilyen chipek gyártása azonban bonyolultabb.

Előzmények

Hirdetés