Ennél rosszabbul már nem mehet a videokártya-gyártóknak

Hirdetés

Az esztendő első negyedévében tapasztaltakhoz képest sokkal rosszabbra már nem fordulhat az önálló videokártyákat gyártó és forgalmazó vállalatok helyzete – állapítja meg a Jon Peddie Research (JPR) elemzőcég legfrissebb, az üzletág év eleji teljesítményét értékelő összefoglalójában. A piacelemző a teljes üzletágról (tehát az önálló videokártyákat, az alaplapokra integrált és a noteszgépekben található megoldásokat is beleértve) korábban hasonlóan gyászos képet festett, megemlítve, hogy a Windows Vista megjelenése nem hozta el a kívánt keresletfellendülést a VGA-piacon, annak ellenére, hogy az új operációs rendszer több változata is igényli a modern grafikus vezérlő jelenlétét.

Az önálló videokártyák szegmensét ezzel együtt fokozott visszaesés jellemezte, a JPR számításai szerint így ez a piac a gyenge tavaly év végi teljesítmény után a 2007-es esztendő első hónapjaiban tovább folytatta mélyrepülését. A kimutatás szerint a grafikus bővítőkártyákat forgalmazó vállalatok ez első negyedévben mintegy 20,6 millió videokártyát szállítottak le, ez pedig 2,2 százalékos forgalomcsökkenést jelent az előző negyedévi és 7,4 százalékos esést az egy évvel korábbi időszakhoz viszonyítva. Ennél jóval komolyabb veszteség érte a piac szereplőit az árbevételek tekintetében: a pénzügyi forgalom 3,5 milliárd dollárra, azaz évek óta nem látott mértékűre zuhant vissza, a teljes piac így összességében 28,8 százalékkal kevesebb bevételt produkált, mint tavaly év végén, és 46,1 százalékkal ért kevesebbet, mint az egy évvel korábbi időszakban.

A JPR szerint a rendkívül gyenge eredményeket lényegében ugyanazokkal az okokkal lehet magyarázni, mint az előző ciklusban. Azaz az NVIDIA csúcskategóriás DirectX 10-es GPU-jára épülő videokártyák jelentős árletörő hatást generáltak, nem várt mértékben erősödtek a lapkakészletekbe integrált megoldások (erről a napokban megjelent cikkünkből is meggyőződhetnek olvasóink), illetve többen megvárták az AMD új nagyágyúját, az R600-at, mely többszöri halasztás után végül csak májusban jelent meg a HD 2900 sorozat videokártyáin. Az elemzőcég mindazonáltal ezúttal is optimista a jövőt illetően, szerintük ugyanis a technológiai-termékváltási ciklus negatív hatásai nem érvényesülnek már sokáig, a DX10-es újdonságok iránti élénkülő kereslettel pedig újra magához térhet a piac.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés