Egyelőre nem érvényesül a videovezérlők piacán a Vista-hatás

Hiába jelentek meg januárban a boltok választékában a Windows Vista végfelhasználóknak szánt változatai, illetve az új operációs rendszerrel telepített számítógépek, a grafikus vezérlők piaca az első negyedévet is kiábrándító eredményekkel zárta – derül ki az üzletág elemzésére szakosodott Jon Peddie Research (JPR) legfrissebb kimutatásából.

Elmaradt megváltás

A Vista átalakított kezelőfelületét csak a fejlett 3D-s képességekkel rendelkező videovezérlők képesek teljes pompájában megjeleníteni, az elemzők és az iparág szereplői ezért az új rendszertől vártak fellendülést, remélvén, hogy a Vista-felhasználók növekvő tábora elhozza majd a várt forgalomnövekedést. A JPR kimutatása szerint ennek egyelőre még nem jött el az ideje, jóllehet az elemzőcég márciusban még optimistán tekintett a jövőbe, amikor azt jósolta, hogy a Vista miatt biztosan több grafikus kártya fogy majd az év első hónapjaiban.


Az Üveghegyen túl - akcióban az Aero Glass

A számok ehhez képest újfent kiábrándító képet festenek az üzletág helyzetéről: a teljes (tehát diszkrét asztali, mobil és lapkakészletbe integrált megoldásokat magában foglaló) PC-s grafikusvezérlő-piac forgalma a tavaly év végi hajrához képest mintegy 5,5 százalékkal esett vissza, miközben az egy évvel ezelőtti eredményekhez hasonlítva 5,8 százalékos növekedést ért el. Ez globális szinten hozzávetőleg 78,8 millió leszállított videovezérlőt jelent.

Az AMD továbbra is veszített befolyásából (ezúttal 1,1 százalékot), ezzel a piaci szereplők volumen alapján rangsorolt versenyében a harmadik helyen áll 21,9 százalékos részesedésével. Az ATI Technologiest tavaly bekebelező vállalat előtt gyakorlatilag változatlan, 28,5 százalékos eredménnyel második az NVIDIA, míg a piacvezető továbbra is toronymagasan az Intel, a maga 38,7 százalékos részesedésével (1,3 százalék forgalomnövekedés mellett).

Csúcsformában az NVIDIA

Bár konkrét számokat nem közöl, de a JPR elemzése kitér rá, hogy az asztali számítógépekhez szállított grafikus megoldások (IGP és diszkrét egyaránt) tekintetében az NVIDIA 2007 első negyedévében befogta az évek óta piacvezető Intelt. A cég videokártyái és integrált alaplapi chipsetjei tehát jól fogytak az elmúlt időszakban, az elemző ráadásul további erősödést jósol az NVIDIA-nak, mely technológiai szempontból is úttörő szerepet játszott az elmúlt mintegy fél évben: a kaliforniai székhelyű vállalat a piacon elsőként jelentkezett DirectX 10-kompatibilis csúcskategóriás és középkategóriás videovezérlőkkel.


NVIDIA GeForce 8600 GT: DirectX 10-et a népnek!

Az NVIDIA a hordozható számítógépekhez fejlesztett diszkrét grafikus chipek terén is rekord mértékűre növelte befolyását az első negyedévben: a korábban többnyire az ATI által uralt szegmens 60,4 százalékát mára az NVIDIA birtokolja, miközben az AMD (ATI) itt is tovább folytatja mélyrepülését, így mostanra már csak a piac 39,7 százaléka felett rendelkezik. Az AMD számára kedvezőtlen helyzetet némileg árnyalja, hogy az első negyedévben leszállított nagyjából 23,9 millió notebooknak csak hozzávetőleg mintegy 22 százaléka (azaz körülbelül 5,2 millió gép) tartalmazott ilyen vezérlőt, a többibe valamilyen (túlnyomó többségében Intel gyártmányú) lapkakészletbe integrált grafikus megoldás került.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés