D-LAN: játékok, gamerek és hardverek

A hétvégén ismét a Dunaferr Szakközép- és Szakiskola adott otthont a hagyományos partinak, a D-LAN rendezvényének. A jó hangulatú buli kedvéért sokan keresték fel a város szívében fekvő intézmény tornatermét, ahol a játékok és a duma mellett számítástechnikai kiállítások és előadások is színesítették a programot a PROHARDVER!-roadshow keretében.

Az utóbbi időben – a terjedő internetes játéklehetőségek mellett és a közeledő konzolos roham előtt - Magyarországon is egyre népesebb tábora van – mint egyfajta társasági összejövetelnek – a helyi számítógép-hálózatokon űzhető különféle játékoknak (Counter-Strike, Half Life, Medal of Honor, Warcraft, Call of Duty, FIFA 2005 stb.). A komolyabb versenyeket általában nagy csarnokokban szokták megrendezni sok-sok „profi” csapattal; szövetségek és bajnokságok vannak, üzleti vállalkozások szerveződnek a versenyek köré, szponzorpénzek és támogatások biztosítják a működés feltételeit. A LAN-os forma terjedéséhez hozzájárul a helyi háló egyik nagy előnye: nagyon gyors és stabil tud lenni, és így egyenlőbbek az esélyek, mint az internetes versenyeknél, ahol sokszor a kapcsolatok sebességén is múlhat a győzelem.

A nagy összecsapások között ma már nem ritka a kizárólag a játék öröméért szerveződő kisebb-nagyobb hétvégi rendezvény sem, ahol az izgalom mellett a moddolt és tuningolt gépcsodákat is megmutatják egymásnak a gamerek. A nagyobbak között szerepel a dunaújvárosi is, ahol már 150 gépállás várta az érkező viadorokat.

A lelkes szervezők mára már eljutottak oda, hogy akár a helyi sportcsarnokot is képesek lennének profi módon behálózni, szóval érlelődik egy nagy országos verseny a Duna-parti városban. Az arénában ezúttal is a Counter-Strike ötfős klánjainak csatái jelentették a legnagyobb sikert, de a második napi egyéni versenyekre (Warcraft III, Need for Speed Underground 2) is sokan befizettek. A verseny főtámogatója a világ egyik vezető hardvergyártója, az ASUS volt, mellette még olyan nevekkel is találkozhattunk a verseny keretében megrendezett bemutatókon, mint a Gigabyte, MSI, Foxconn, Antec, Chieftec, Cooler Master, Coolink, Zalman, Planet.

A PROHARDVER! Chip Magazin Online szombaton egy kísérő program keretében felvonultatta Dunaújvárosban néhány nagy hazai számítástechnikai kereskedelmi cég legújabb termékeit. Az érdeklődők Mézes Rudolf, azaz rudi prezentációjában láthatták, hogy milyen újdonságok érhetők el manapság a PC-s csúcstechnológiák hazai kínálatából.

Az ASUS ezen a rendezvényen is bemutatott néhány újdonságot a játékokat kedvelők számára. Az érdeklődők kipróbálhatták a legújabb Intel- és AMD-alapú csúcsrendszereket SLI-ben működő NVIDIA GeForce 7800 GTX grafikus kártyákkal és a Logitech formás termékeivel. Láthattunk kétmagos processzorral szerelt gépet is, a monitorokat most a ViewSonic és a BenQ legújabb remekei képviselték, míg az egerek alá QPAD L high-end  egérpadok kerültek. A bemutatókon, előadásokon nagy hangsúllyal voltak jelen a hűtés- és zajcsökkentő technológiák: heat-pipe-módszerek, ház-kialakítások, különböző hűtőborda- és ventilátor megoldások.

Az egyik fődíj – a sok alaplap és videokártya mellett – a Fragpoint Internet Kávézó és a PROHARDVER! ajándéka volt: a CS-verseny győztese megmérkőzhet a kávézóban az egyik hazai listavezető klánnal, az xDk-val. Értékes díjakat adományozott a verseny helyezettjeinek az ASUS, a DTK Hungary–Foxconn és a KellyTech–A4 Tech párosok, valamint a FlyOrDie, a Ramiris, az Expert, a Pixel és a Sowah. A vasárnap reggeli záróceremónia jó hangulata is bizonyította, hogy érdemes volt negyven órát rászánni a D-LAN eseményeire.

Győztesek

A War Craft III. egyéni viadalán SapeeTT emelhette fel a legnagyobb kupát, a második helyezett Collector, a bronzot pedig Brut érdemelte ki, a negyedik-hatodik helyen Csatrad, Z-Man és X_Warrior_SED osztozott.

A Need for Speed Underground 2 játékban most Lecsek volt a legjobb, Jhonny018 kapta az ezüstöt, de Zotya is boldog volt a bronzzal. Említsük meg a negyedik helyezett Pupit és az ötödik Zozót is.

Counter-Strike csapatai közül az első helyen a HcG vitte el az értékesebb díjakat, a második helyet a team.aI szerezte meg, míg a bronz az iDN.HOC ötösfogatának jutott.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés