Csődvédelembe menekül az SGI

A nagy teljesítményű számítógép- és adattároló rendszereket forgalmazó Silicon Graphics – miután a márciusban bejelentett és 250 fő elbocsátásával járó átalakítások nem hozták a várt eredményt – csődvédelmet kért. A Reuters híradása szerint a vállalat a csődbírósági beadványában azt írja, hogy versenyképességének és pénzügyi helyzetének megromlásában fontos szerepet játszott az új technológiák kései bevezetése és a nagyobb riválisok által támasztott erős konkurencia.

Az egykor a Szilícium-völgy egyik sztárjaként jegyzett vállalat – többek között a Jurassic Park és a Toy Story című filmek látványvilágáért felelős hardver szállítója – már hosszú évek óta gyengén muzsikál. A cég éppen ma hozta nyilvánosságra a márciussal véget harmadik üzleti negyedévének előzetes számait: az árbevétel várhatóan 108 millió dollárra csökkent az egy évvel korábbi 159 millióról, míg a veszteség 43 millió dollár körül alakul. Összehasonlításul: az SGI fénykorában, 1997-ben 3,7 milliárd dollár éves árbevételt ért el. A céget tavaly novemberben kivezették a New York-i tőzsdéről (NYSE), miután papírjainak értéke tartósan az 1 dolláros minimum alatt mozgott.

Hazánkban éppen a múlt héten telepítettek egy nagy teljesítményű SGI Altix 3700 rendszert a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE), ahol fokozatos bővítésekkel egy regionális szuperszámítógép-központot terveznek létrehozni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • SGI

Hirdetés