A Computexen fut be a GeForce GTX 680M?

Az NVIDIA márciusban tartott inváziót a mobil GeForce termékekből, melyek egy része a Fermi, míg a másik része az új generációs Kepler architektúrára épül. A cseppet sem átlátható termékskálát az alábbi hírben elemeztük ki. Feltűnhet azonban, hogy a felsőház nem teljes, így már korábban is lehetett sejteni, hogy érkezik még legalább egy gyorsabb termék. A hírek szerint ez a GeForce GTX 680M lesz, mely a Computexen fog bemutatkozni.


(forrás: ChipHell) [+]

A ChipHell fórumáról származó képek szerint a termék tesztelése már folyamatban van, és a gyártóknál már landoltak az első minták. Ez persze a júniusra várt rajtot figyelembe véve egyáltalán nem meglepő. Sajnos sok adat a termék felépítéséről nincs. A kémfotóról belőhető a lapka kiterjedése, és ez alapján nagyon valószínű, hogy az MXM modulon egy GK104-es GPU lesz. Az előzetes pletykák is erről számolnak be, ám a CUDA magok száma erősen vissza lesz véve. A terméken található lapkában 1536 CUDA mag van, amiből a hírek szerint csak 768 lesz aktív. Ez az információ nincs megerősítve, de ha igaz, akkor a 8 SMX modulból négyet letilt az NVIDIA. A memóriabusz elvileg marad 256 bites, így a 32 darab blending egység biztosított. A fedélzeti memória GDDR5 szabványú lesz, kapacitása pedig 2 vagy 4 GB lehet.


(forrás: ChipHell) [+]

A GeForce GTX 680M-ről egy 3DMark 11 eredmény is kiszivárgott. Ha ez igaz, akkor a termék Performance módban 4905 pontra képes egy Intel Core i7-3720QM processzor mellett, de ezt nem biztos, hogy most még érdemes komolyan venni, mivel a végső paraméterek nem biztosak. Biztosra vehető, hogy az NVIDIA szeretné befogni teljesítményben a konkurens AMD Radeon HD 7970M jelzésű terméket, ami hasonló processzorral 6000 pont körül teljesít az említett tesztben. Éppen ezért a GeForce GTX 680M-ből a zöldek mindent ki fognak facsarni megjelenés előtt, így a végső paraméterek szempontjából nem kizárt, hogy változik a termék.

A GeForce GTX 680M érdekessége lehet, hogy ha a GK104-ből ennyi CUDA magot letiltanak, akkor valószínű, hogy a termék esetében a GK106-os lapkát is bevetik. Utóbbiról az a pletyka járja, hogy a GK104 paramétereit másolja, csak feleannyi SMX modullal rendelkezik. Ez konkrétan egyezik az új mobil GeForce-ba szánt GK104 vélt felépítésével, vagyis az NVIDIA amellett, hogy a GK106-ot berakhatja a GeForce GTX 680M-be, még az asztali piacra nem eladható GK104-es lapkáktól is megszabadulhat. Elképzelhető tehát, hogy a sok letiltott CUDA mag egy stratégia része, mellyel a cég szinte az összes legyártott GK104-től megpróbál megválni.

Előzmények

Hirdetés