Computex 2019: NAS alig volt a QNAP-nál

Látszik, hogy a cég termékei lassan avulnak el, ezért újabb médialejátszót, egy igen komoly switch-et és új szoftvereket láttunk.

Az utóbbi években megfigyelhettük, hogy a QNAP egyre kevesebb új NAS-t állít ki. Ennek oka pedig meglepő módon az, hogy a már meglévő termékek is bőven elegendőek a vásárlók igényeinek kielégítésére, a hardver és a szoftver alapvetően megbízható, a teljesítménnyel nincs gond, úgyhogy most már egyre több erőforrást fektetnek különböző kiegészítők fejlesztésébe. Ilyenek például a – persze NAS-ként is használható – médialejátszók, melyek közül az egyik felső kategóriás modellt nemrég teszteltük is.

Ennek nézhettük meg egy kisebb testvérét, a még év elején bejelentett TBS-453DX-et, mely hardverét tekintve tulajdonképpen nem is tér el tőle (ezért is a hasonló elnevezés), viszont sokkal kisebb, így nem integrálható a házimozi rendszerbe olyan látványosan. További változás, hogy 2,5”-es meghajtóknak nincs is benne hely, helyettük 4 darab m.2 meghajtót pakolhatunk bele.


[+]

A hátoldalon nem történt változás, HDMI 2.0, 10 GbE hálózati port, USB csatlakozók és hang ki- és bemenetek várják a kábeleket. Pénztárcánk nem fog örülni a TBS-453DX-nek: a 4 GB memóriával szerelt, olcsóbb változatot 500 dollár körüli áron forgalmazzák.

A másik hardveres érdekesség a QGD-1600P „Guardian”, mely egyfajta NAS/Switch/Edge Computer kombináció, és alapvetően Edge felhasználásra készül. Az alapja egy Celeron J4115 processzor, mely mellé egy Microsemi VSC7425 vezérlő került, mely az összesen 18 portos switch kezeléséért felel. Ebből a 18 portból 12 darab „standard” Ethernet, 1 gigabites sávszélességgel. Közülük négy PoE++ támogatással is rendelkezik. A maradék kettő port kombinált SFP.


[+]

A gépházban maradt még hely két PCIe slotnak is, melyek segítségével például 10 GbE adapterrel is bővíthetjük a készülék tudását, na és persze két 2,5”-es meghajtó is elfér benne, melyekkel NAS-ként is bevethető. A J4115-ön egyébként a megszokott QTS 4.x OS fut, tehát megkapunk minden olyan funkciót, mint egy közönséges NAS-on, tehát akár virtuális gépet is futtathatunk rajta, és elérjük a cég alkalmazásboltját, vagy telepthetjük saját programjainkat. A HDMI port a QNAP-nál megszokott módon lehetővé teszi például monitor csatlakoztatását, amivel elérjük a NAS/switch kezelőfelületét és a virtuális gépeket is.


[+]

Nem maradtak ki a fejlesztésekből a szoftverek sem: az egyik újdonság a Qmedia, mely egyelőre Apple TV-n, Rokun és Android TV-n érhető el, és igazából a Qphoto, Qmedia alkalmazások egybegyúrása. Segítségével a QNAP tárolókon található médiafájlokat érhetjük el az említett platformokon egyszerűen és könnyen kezelhető felületen át.


[+]

A másik fejlesztés pedig a Qmagie: ez a mesterséges intelligencia integrálása a Qsirch keresőbe, ami így már automatikusan felismeri az embereket, ételeket és bizonyos tárgyakat, illetve képes külön mappákba le is válogatni a feltöltött fotókat általunk megszabható kritériumok alapján.

  • Kapcsolódó cégek:
  • QNAP

Előzmények

  • Megjelent a QNAP QDA adaptersorozata

    A PC-vel és NAS-sal is használható eszközökkel több meghajtó is beépíthető egyetlen fiókba, de M.2 SSD-ket is párosíthatunk 2.5”-es SATA porttal.

  • QNAP HS-453DX: kétarcú médialejátszó

    A QNAP terméke egyszerre mindentudó médialejátszó és akár vállalati körülmények között is bevethető NAS.

  • Computex 2018: QNAP-nézőben

    Standbérlés helyett inkább egy saját, partnereknek szóló minikiállítást rendezett a QNAP, ahol néhány újdonságot is szemügyre vehettünk.

Hirdetés