Hirdetés

CES 2016: 4 TB-os és 3D V-NAND SSD-k, illetve gyors pendrive-ok a Mushkintól

A memóriamoduljairól, SSD-iről, egyéb memóriaalapú tárolóiról ismert Mushkin is szemlétette a CES-en, hogy milyen újdonságokra lehet tőlük számítani az év folyamán.

Ezek közül kétségkívül az egyik legérdekesebb (azt nem mondanánk, hogy a legígéretesebb) fejlesztés az a prototípus adattároló, ami 2,5"-es formátumban, 6 Gbps-os SATA csatolófelülettel 4 TB tárkapacitást kínál. Különlegessége, hogy kvázi két darab 2 TB-os SSD-t építettek egy közös nyomtatott áramköri lapra, amit egy-egy Silicon Motion SM2246 vezérlővel hajtanak meg, és RAID-be, egészen pontosan JBOD-ba (=Just a bunch of disks; ami egyébként nem valódi RAID kötet) konfigurálnak, így az operációs rendszer egy darab 4 TB összkapacitású tárolónak észleli.


(forrás: The SSD Review) [+]

A dolog hátulütője, hogy a véletlenszerű műveletek során a teljesítmény radikálisan lecsökken, nagyjából 10 000 IOPS környékére, így inkább olyan alkalmazási területen lehet hasznos, mint az adattárolás (például NAS-ban). A cég viszont lát benne fantáziát, és a jelen állás szerint a második negyedévben meg is jelenhet a boltokban agresszív árazás mellett (~0,25 dollár/GB).

Ennél sebesebb az új, 2 TB-os Reactor SSD, amelyet a vállalat még mindig a nagy tárkapacitású megoldást keresőknek ajánl. A szintén SM2246 vezérlőre épülő, 2,5"-es, SATA csatolófelületű termékben MLC 3D NAND chipeket használnak, de ennél több érdekes információt nem árultak el róla, csak annyit, hogy a csúcssebesség 560/460 MB/s körül várható lineáris olvasás és írás során.


(forrás: The SSD Review) [+]

Szintén új eresztés az ECO2 utódja, az ECO3 felbukkanása, nem meglepő módon Silicon Motion vezérlővel, de ezúttal az SM2256-tal, amire TLC NAND chipeket kapcsoltak, így értelemszerűen az alsóbb árszegmensben indulnak. A 240 és 480 GB-os, 6 Gbps-os SATA egységek 560/515 MB/s lineáris teljesítményt biztosítanak 87 000 IOPS mellett. Az ECO3 a tervek szerint csak az amerikai Newegg fogja árulni, a világpiaca Triactor néven fog futni.


(forrás: The SSD Review) [+]

Végül az Impact USB 3.0-s pendrive-ok is szót érdemelnek, ezek ugyanis 64, 128 és 256 GB-os kapacitással, 400/310 MB/s olvasási/írási sebességgel érkeznek 35, 53 és 102 dolláros áron.

Előzmények

Hirdetés