Xi3 moduláris mini-PC hamarosan AMD Trinity belsővel is

Az Xi3 furcsa asztali számítógépe körülbelül két évvel ezelőtt bukkant fel a piacon, ahol az újdonság erejével hamar letarolta a sajtót, viszont azóta nem sokat hallani a „forradalmárokról”. A mindössze 108 x 93 x 93 mm-es tenyérnyi masina különlegessége abban rejtőzött, hogy apró mérete ellenére egy teljes értékű számítógépet rejtett, ráadásul moduláris belső felépítése kategóriájában úttörőnek számított. Elképzelésük szerint roppant pazarló, hogy egy platformváltás vagy akár egy kisebb bővítés is az egész rendszer lecserélésével járhat, ezért az alaplap nem egy, hanem három modulból épül fel, így például az integrált processzor és a legkülönfélébb kimenetek elméletileg egymástól függetlenül variálhatók.

A koncepció és a mögötte húzódó gondolat tiszteletre méltó, azonban az aránylag magas árcédula és a korosodó AMD Athlon processzoros opciók miatt mára a feledés homályába vesztek. Viszont az Xi3 nem hagyja ennyiben a dolgot, ezért két új modellt, valamint a régiek árcsökkentését jelentette be. Mivel egy aránylag kis cégről van szó, ezért egy új széria elindításának költsége komoly terheket ró a büdzsére, ezért ők is a Kickstarter keretein belül toboroznak támogatókat és előrendeléseket.

Az X3A specifikációja szerint a középpontban egy olyan kétmagos, 1,65 GHz-en ketyegő processzor áll, amelynek integrált grafikus alegysége 80 shader processzort magában, ezek alapján szinte biztos, hogy egy AMD Brazos E-450 APU-ról van szó. Mellette 4 GB memória és egy 32 GB kapacitású SSD kapott helyet. Apró mérete ellenére csatlakozókból nincs hiány, a felhozatalban 4 x eSATA, 2 x USB 3.0 és 4 x USB 2.0 port, Gigabit Ethernet aljzat, analóg és digitális (optikai) audiocsatlakozók, valamint egy HDMI/DisplayPort v1.2 és egy mini DisplayPort v1.2 látható. Fogyasztását 18 wattban állapították meg. Érkezése 2013-ban várható, vételára kiépítéstől függően 499 dollártól indul.

Ezzel szemben az X7A ugyanolyan méretben, de lényegesen erőteljesebb konfigurációt rejt, amely a gyártó állítása szerint akár hárommonitoros játékokra is elegendő potenciállal rendelkezik. A processzor pontos típusát konkrétan itt sem árulták el, de a 3,2 GHz-en ketyegő négy mag, a 4 MB L2 gyorsítótár és a 384 számolóegységet tartalmazó GPU alapján egy komolyabb AMD Trinity APU specifikációja körvonalazódik. A 4 GB memória mellett itt az alapkiépítésben 64 GB-os SSD található, az X3A-hoz képest a csatlakozók között felbukkant még két USB 3.0 port, valamint még egy mini DisplayPort v1.2, így támogatva a hárommonitoros rendszereket. A szűk 40 wattot fogyasztó Xi3 X7A a tervek szerint 2013 februárjában válik elérhetővé, indulóára 1100 dollár lesz.

Mint már említettük, az új modellek érkezéséig némi raktársöprést végeznek, az eddig forgalomban lévő X5A 899 dolláros árcéduláját 499 dollárra redukálták, ezzel is előkészítve a terepet az új jövevényeknek.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés