CeBIT: új alaplap-szabvány a VIA-tól

Az Intel-nél abba már biztosan beletörődtek egy ideje, hogy a VIA is gyárt chipseteket, nem is keveset, és nem is olyan rosszakat (újabban..), azonban kíváncsi lennék, mekkora lelkesedés fűtötte az Intel-t, amikor először vehette szemügyre a VIA új alaplap-specifikációja szerint készült board-okat. Egy biztos, legalábbis szerintünk, hogy ők már a CeBIT előtt tudtak, hallottak az ITX-ről, míg jómagam, amikor először olvastam róla, az adott orgánum reputációját erősen megtépázó elírást sejtettem a sorok közt. (a kacifántos szófordulatra csak az igen korai/késői időpont miatt vetemedik a hírszerző.. :)


A képen jól látszanak a fontosabb vonások, külön nem is szándékozunk szólni ezekről, és a liliputi lap mögötti szándékról is csak egész röviden. Nyilvánvaló, hogy a lehető legolcsóbb megoldásokban köszön majd vissza az ITX formátum, minimalista hozzáállásával feltehetően stílust teremt, és ápol, persze csak ha veszik majd a gyártók, és szerintünk miért ne vennék..

A VT6009-as referencia lapon természetesen VIA chipset virít (az Apollo-PLE intergrált Trident Blade3D-vel fut majd..), azonban ez mondhatni pazarlás, hiszen a SiS egychip-es rendszerei sokkal kisebb helyet foglalnak, bár a VIA joggal elfogult, hiszen saját kölök a cucc..

Azonban, hogy mégis helyre lehessen tenni a millimétereket, álljon itt zárásként egy apró táblázat, az eddigi formátumok áttekinthetősége okán, mielőtt még mindenki lázas kutakodásban kezdene, "hova is tettem a lapom leírását?.." felkiáltással.

Alaplap méretek
Szabvány Szélesség (cm) Magasság (cm)
ITX 21.5 19.1
FlexATX 22.9 19.1
MicroATX 24.4 24.4
MiniATX 28.4 20.8
ATX 30.5 24.4
  • Kapcsolódó cégek:
  • VIA

Azóta történt

Hirdetés