CeBIT: AMD processzorral bővíthető Intel alaplap

Hirdetés

Egyáltalán nem állítható az ECS PF88 típusszámú alaplapjáról, hogy a processzorok terén válogatós lenne; a gyártó új alaplapja hosszú évek óta ugyanis az első olyan modell, amely képes lesz mind AMD, mind Intel processzorok fogadására. Az évekkel ezelőtti állapotokhoz képest azonban a processzorgyártók egymástól jelentősen eltérő architektúrájú és fizikai felépítésű (leginkább lábkiosztású) központi egységeket fejlesztettek ki, így az ECS-nek sem volt elég két különböző CPU-foglalatot forrasztani az alaplapra.


Forrás: HEXUS.net

Az ECS PF88 alapkiépítésben tulajdonképpen egy LGA775 tokozású Intel processzorokat fogadó, a SiS által fejlesztett SiS656 északi hídra épülő alaplap lesz. Az új alaplap igazi érdekessége, hogy egy külön megvásárolható bővítőkártya segítségével könnyűszerrel AMD platformmá varázsolható a rendszer; az alaplapba illeszthető kártyán ennek érdekében nemcsak egy Socket 939-es processzorfoglalatot, hanem DDR-SDRAM memóriaaljzatot, illetve egy SiS 756 északi hidat is elhelyezett a gyártó, ezzel elérve, hogy egy Intel processzorral üzemelő gépet kvázi az alaplap cseréje nélkül AMD processzorral lehessen bővíteni.


Forrás: HEXUS.net

A két északi híd megosztozik a SiS 965 déli hídján, mely a központi nyákon kapott helyet. Ezzel kiegészítve az alaplap funkciói és szolgáltatási köre páratlanná válhatnak a maga nemében. A gyártó éppen ezért érthető módon egyelőre nem avatta be a nagyközönséget a megoldás részleteibe, annyit azonban elárultak az ECS szakemberei, hogy az újszerű interfész nem a PCI Express technológiára épül.


Forrás: HEXUS.net

Az új ECS alaplapot vélhetően áprilisban jelenti be hivatalosan a gyártó, a részletes specifikációkkal csak akkor ismerkedhetünk meg. Az alaplap és a konverter kártya árát azonban már most tudhatjuk; így a PF88 vélhetően 60-70 dollárba, azaz körülbelül 13 000 forintba, míg a konverter 25-30 dollárba, azaz hozzávetőlegesen 5 500 forintba fog kerülni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ECS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés