CeBIT 2009: a TAITRA hangja

Van fél óránk a következő akkordig, az előző IBM Z60m után most egy lenovo R61e-hez ülök a Press Centerben, fő a változatosság, meg a szükség, bár a pendrive-ról bootoló Knoppixet semmi sem zavarja. Szóval muszáj volt, a magyar billentyűzetkiosztást a PC-s gépekre nem sikerült felhekkelni...

A TAITRA tájékoztatóján vagyunk túl – sűrű egy óra volt, meg egy autóúton még tegnap – az meg tizenkettő. Bár csak nyolc henger, indulás reggel, épp nyolckor, szolgálati gépjármű, benne négy személy, Bog megint késik, Parci elalszik, csak én vagyok pontos. Ez fontos, precedens nélküli. :) A TAITRA a tajvani kereskedelmi kamara, nagyjából, ők szervezik a Computexet, bele a monszun közepébe, ergo 40 fok meg 90%-os páratartalom, júniusban. Bár Shanghai és Tajpej között már csak 80 perc az út, és ez mennyire mennyei – nyit Mr. Peter Huang (exec. vice pres.). Elegáns, halk felütés, kis zavar csak akkor támad az erőben, amikor a legvégén egy piros pulcsis, ősz úr a nehezen hozzáférhető állami támogatásokkal támad, a standokon hallotta; kimagyarázzák.

Az előadók pedig szépen sorban el, hogy mit hoztak idén, ami hot&award winning – standard szólamok.

A légkör persze családias, zárt kör, a Convention Center emeleti garzonjában, a beléptetést tajvani hölgyek bonyolítják flottul, előttünk épp az ixbt.com-os srácot iktatják, bőszen végig is fotózza a kompaktjával az eseményt, vakut azért nem használ, elismerően bólintunk... :)

Az A-Data kezd, mint az iparág egyik jelentős szereplője, egy igencsak jelentéktelen bóvlival, bár iF Design nyertes, neve: T806 "Kissing Octopus Couple" flash drive. Nem fordítanám le. Mosolygunk. Egy baromság. Az XPG sorozathoz két új szereplőt illesztenek, egy DDR3-2133X v2.0 jelű memóriát, aktív hűtéssel, ami látszólag egymaga elfoglal egy fél alaplapot, mégis kitben árulják, két kék LED-je van, és 3500 rpm-en kavar a ventije; jah, 10-10-10-30 ns a késleltetés 2 Volton, és kitesztelték a 3/6 gigás triple-channel kitet 2133 MHz-en. Ugorjunk. Na, ez már izgalmasabb: egy 3.5"-os egység helyére patentra befér, max. 2TB-os kapacitás, és a fele (TB), ha gyors, mi az? Naná, hogy egy (hardver...) RAID-be szedhető SSD/HDD csoda, RAID 0+1, meg span és JBOD. És épp van is egy belepasszoló és saját 500 gigás drive, tegnap jelentették be. Kisebbek is vannak. A 3 Gbps-os SATA mellett mini USB porttal, és gyorsak, 100/170 MB/s. Papíron. Pech az iwiwnek, ők még valami hardcore SSD-tömbbel fejlesztettek nemrég, biztos olcsó volt...

Aiptek. Itt a "microsize me" jegyében fogant kivetítő a sláger, PocketCinema V10, zsebben is elfér ugye, van 1G saját memóriája, nekünk meg mázlink, hogy még járhattunk moziba..

ASUS. A céges prezi számai kicsit döccentek tavaly, jól látszik, de amúgy dübörgés van (eddig minden évben nyereséges), meg megint pár új Eee PC, ami már nem az a három "E", mint volt, de ettől még szezonja van. Szerintük MEGATREND. Csupa naggyal. Az egyik egy csilli-villi fehér darab, az S101 vonalhoz illeszkedik, 1008HA Seashell a neve, és egy tengerparton fotózták le a homokban, épp most moshatta partra egy szökőár... (MEGATREND?) T91 a másik szereeeplő, 950 g, 1" vastag, B5 formátum. Ő már egy tablet, aluházban, csillogó aluházban, amit akár rózsaszínre is eloxálnak. És végül itt az Eee Keyboard, amiről csak pár sort szól a brossúra, vagy átpislogtuk az előadáson: ha jól értjük, a billentyűzet maga a számítógép, egyrészt, meg egy hub is ő, ami wireless ránéz bármilyen monitorra, HDMI-n, hogy legyen képünk... Megkeressük majd élőben, mert kicsit még zavaros.

A Genius és a ZyXEL maradtak hátra. Utóbbi 20 éve létezik, és büszke rá, előbbi pedig továbbra is a Logitech babérjait szeretné megszaggatni, de itt most nem erről esik szó, csak pár új termék, mint pl. egy 1280x720-as, 360 fokban forgatható, 30 fps-sel, 2 megapixelen dolgozó HD webcamről, ami autofókuszos üveggel pásztáz, és amihez driver sem kell. A "Zájkszel" egy NAS drive-ot mutat, mert ennek is szezonja van.

TAITRA a CeBIT-en

Azóta történt

Hirdetés