Hirdetés

Bemutatkozott az AirPods Max

Az Apple fejhallgatója döbbenetes árcímkét kapott, ugyanakkor kiváló anyaghasználatra, profi összeszerelésre és komoly hangminőségre számíthatunk tőle.

Aránylag régen, májusban indultak el az első pletykák az Apple saját márkaneve alatt futó, vezeték nélküli fejhallgatóról, amit akkor még AirPods Studio fantázianévvel láttak el. Az azóta eltelt hónapokban volt több online rendezvény is a gyártónál, jelentettek be iPad és Apple Watch vonalon újdonságokat, lepleztek le új iPhone-okat, és még az M1-es Mac gépek is elérhetővé váltak, de a végül AirPods Max névre keresztelt mégis egy teljesen másik leleplezési időpontot kapott, és afféle 2020-as One More Thingként hozták el a rajongóknak.

[+]

Sokáig kérdéses volt, hogy lesz-e egyáltalán ilyen termék, hiszen az Apple immár 6 éve felvásárolta a fejhallgatós vonalon aktív Beats céget, aminek eszközeit a saját csatornáikon keresztül eddig is nagy sikerrel árusítottak, most viszont eljött az ideje annak, hogy egy csúcskategóriába pozícionált fejhallgatót a saját márkanevük alatt dobjanak piacra. Ez a termék a jelenleg elérhető anyagok alapján inkább a kényelemről, a realisztikus hangzásvilágról, a részletességről és a térérzetről szól, és jóval kevésbé a fejrezgető, túltolt basszusokról meg a loudness-harcról, esélyesen egy nagyon szofisztikált, de részletekbe mélyedő zenei világot képzelhetünk el neki.


[+]

A zenei feldolgozást az Apple saját H1 chipje látja el Bluetooth 5.0-n keresztül, ennek teljes körű támogatása nyilván ökoszisztémán belül képzelhető el, de akármilyen eszközre is csatlakoztassuk, aktív zajszűrésre mindenképp számíthatunk, már-már megszokott módokkal: zajszűrés (ANC) és zajbeengedés (Transparency).


[+]

A zajszűrés módváltója az egyetlen, ami külön gombot kapott, ezen kívül mindent az Apple Watch-ihletésű, tekerős korona (bár az Apple inkább meghagyta a crown szót, mintsem koronát írjon a termékoldalára) lát el, ezzel vezérelhetjük a hangerőt, léptethetünk a tartalmakon vagy épp kezelhetjük a hívást. Visszatérve a zajszűrésre: összesen kilenc mikrofon van az eszköz különféle pontjain, és ebből nyolc segít az aktív zajszűréshez, ezen kívül van egy dedikáltan a beszédhangok érzékeléséhez, illetve két további mikrofon osztozik a zajszűrővel a beszélgetési hangminőség optimalizálásához.


[+]

Arról nincs szó, hogy pontosan milyen méretű, teljesítményű és anyaghasználatú hangkeltők kerültek a termék belsejébe, az viszont biztos, hogy egy hagyományos sztereó megoldásról beszélünk neodímium mágnessel. Érdekesség, hogy gyorsulásmérőjével és giroszkópjával dinamikus fejkövetéses térbeli hangzást tud előidézni a megfelelő, 5.1-es, 7.1-es és Dolby Atmos tartalmaknál.

A kütyü pántjai az oldal tanúsága szerint nagyon finoman állíthatók, a füllel és fejjel érintkező részek (tehát a memóriahabos fülpárnák és a pánt belső oldala fent a fejnél) szövetből készültek, ezt az Apple légáteresztő hurkolt hálóként fordította magyarra, lényeg, hogy vélhetően hosszú távon is kényelmes lesz majd hordani a 384 grammos tömegű eszközt. A fejhallgató váza, illetve a füleken lévő hátpanel rozsdamentes acélból készült.


[+]

Tölteni Lightning-csatlakozón keresztül lehet, nyilván jobban örültünk volna egy Type-C-nek, egyébként a termékhez járó kábel másik vége pont ilyen, adapter pedig persze ehhez sem jár. Ki-be kapcsolgatni nem kell, a dobozban lévő Smart Case tok ugyanis automatikusan energiatakarékos, passzív módba teszi az eszközt, ami így őrzi a töltöttségét. Nem mellesleg optikai viselésérzékelő is került a kütyübe, ami a tartalom automatikus leállítását és újraindítását teheti lehetővé. A gyártó a 20 órás akkumulátoridőhöz iPhone-os csatlakoztatást, 256 Kb/s, AAC-tömörítésű zenei fájlok folyamatos lejátszását társítja, 50%-os hangerővel és bekapcsolt aktív zajszűréssel. Ennél talán még érdekesebb, hogy teljesen lemerült állapotból 5 perc töltés után 1,5 órányi lejátszás valósulhat meg, azonos feltételekkel.


[+]

A termék iOS 14.3, iPadOS 14.3, MacOS Big Sur 11.1, watchOS 7.2 és tvOS 14.3-as (illetve minden, ezek utáni verziójú) Apple eszközökkel működik a legjobban, a színválaszték asztroszürke, fekete-ezüst, zöld, égkék és rózsaszín darabokból áll, itthon december 15-től lehet venni, finoman szólva is erőteljes, 235 ezer forintos bruttó áron.

Azóta történt

Hirdetés