Beleolvad a Chrome OS az Androidba?

A Wall Street Journal nemrég számolt be arról az értesüléséről, miszerint a Google azt tervezi, hogy a Chrome OS operációs rendszert beolvasztja az Androidba. Ezt persze már évek óta pletykálják, de ezúttal az említett cikk több iparági forrásra hivatkozott, és tulajdonképpen az egy hónapja bemutatott Pixel C is azt erősítette, hogy a Google inkább az Androidot erőltetné.

A pletykákat a Chrome OS fejlesztéséért felelős Hiroshi Lockheimer a Twitteren cáfolta, de úgy néz ki, hogy van némi igazság abban, amit a Wall Street Journal állít. Az eddigi adatok alapján a Google a Chrome OS-t igazából nem akarja leállítani. Ez a rendszer tényleg eléggé sikeres az olcsó mobil eszközök piacán, így semmi értelme nem lenne ezt a pozíciót csak úgy eldobni. Az viszont valóban reális cél, hogy a drágább notebookok vagy hasonló mobil gépek esetében a Chrome OS helyét átveszi az Android.

Az Android operációs rendszer egyszerűen lényegesen jobban kiszolgálja a Google érdekeit, illetve lényegesen gyorsabban fejlődik, mint a Chrome OS. Mindemellett a Chrome OS alapvető, frissítésekre vonatkozó előnyét is megpróbálja a Google átemelni az Androidba. Bár utóbbi esetében sosem lesznek központi frissítések, de a keresőóriás nagyon dolgozik rakta, hogy a nagyobb partnerek a fontos frissítéseket kiadják az érintett eszközökre, így biztosítva azok folyamatos fejlődését.

A fentiek alapján tehát valószínű, hogy a Chrome OS ugyan megmarad külön operációs rendszernek, de csak a legolcsóbb mobil gépekhez, a drágább megoldásoknál, illetve a presztízstermékek esetében az Android lesz az alap.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés