Az MSi is felszáll a Skylake Xeon vonatra

Megírtuk, és már többször is utaltunk arra, hogy a Skylake esetén a munkaállomásokba és szerverekbe szánt Intel Xeon processzorok nem működnek az asztali szegmens vezérlőhídjait tartalmazó alaplapokkal. Természetesen a tiltás mesterséges, és a szerveres PCH-k nem sokkal tudnak többet társaiknál, az otthoni felhasználók szemszögéből pedig szinte egyeznek. Mindenesetre így a munkaállomások piacát és az Intel E3-1200 v5 széria Xeonjait megcélzó felhasználókat megfelelő deszkákkal kell ellátni. A konkurensek már léptek, hiszen az Asus és a Gigabyte is több ilyen alaplappal jelentkezett, így az MSi-nél is jobbnak látták, ha nem késlekednek tovább.

Elsőként az Intel C232 vezérlőchipet vették alapul a tajvani gyártó mérnökei, hogy az igények lehető legteljesebb lefedését két, alapos különbségeket felvonultató alaplappal tudják biztosítani. Az E3 Krait Gaming V5 és az E3M Workstation V5 természetesen kezeli az már említett Intel Xeon E3-1200 v5 família mellett az asztali környezetbe szánt LGA1151-es központi egységeket. Mindamellett a Xeon pártján több érv is szól, a legerősebb, hogy akár olcsóbb is lehet asztali testvéreinél egy-egy belépő szintű modell. Ráadásul az asztali processzorokkal nem használható ki az ECC memóriák adta stabilitásbéli előny sem, ami sem munkaállomásoknál, sem szerverek, adatközpontok esetén nem marginális szempont. A processzorok pedig eleve ezt a környezetet veszik célba.

Tetszetős fekete-fehér kígyós dizájnnal akar hódítani az MSi E3 Krait Gaming V5.
Tetszetős fekete-fehér dizájnnal akar hódítani az MSi E3 Krait Gaming V5. [+]

Az E3 Krait Gaming V5 inkább a játékosokat célozza meg, hófehér formaterve a korábbi Krait alaplapokhoz igazodik. Megkapta a más társainál már fellelhető Audio Boost szolgáltatást, ami a felhasznált alkatrészek által elért tiszta hangzást és jobb játékélmény ígéretét hordozza. Kevésbé látványos (illetőleg hangzatos) a DDR4 Boost miatti tökéletest jobban megközelítő jelalak a memóriabuszon, aminek köszönhetősen a működés stabilabb lehet, a kompatibilitási problémák száma pedig csökkenhet. Ezt a szolgáltatást olyan vezető memóriagyártók is jóváhagyták, mint a Corsair, a Crucial és a Kingston.

Lassan egyik új alaplap sem nélkülözi az USB 3.1-et, így itt is rendelkezésre áll egy Type-C csatlakozón, annak minden előnyét és szolgáltatását biztosítva. Kapunk két M.2 foglalatot, amik eltérő funkcióval rendelkeznek. Az elsőbe, legfeljebb 32 Gb/s-es sávszélességig PCIe x4-es SSD-t helyezhetünk, de a SATA kapcsolatot használó M.2-es verziókat is fogadja, a megszokott 2242, 2260, 2280-asokon felül 22110 (ez 11 cm hosszú kártyát jelent) méretben is. A másik M.2-es slot már kisebb, és Wi-Fi, Bluetooth modulnak szánják elsődlegesen. A játékosoknak szánt termékek elmaradhatatlan szolgáltatása a világítás, szerencsére itt nem szálltak el a tervezők: a szivárvány összes színe helyett csak szolid hófehér érhető el.

Egyszerű alaplap az MSi E3M Workstation E5, csak legyen cserébe olcsó is.
Egyszerű alaplap az MSi E3M Workstation E5, csak legyen cserébe olcsó is. [+]

Sokkal puritánabb a microATX-es E3M Workstation V5, ami kevésbé izmos VRM-et, és úgy összességében minden csatlakozóból, foglalatból kevesebbet kapott, kivéve a SATA 6 Gbps portok számát, amiből ugyanúgy hatot vonultat fel. Nem kapunk két hosszú PCI Express foglalatot, memóriaslot is csak kettő van négy helyett, és a hagyományos PCI sem erre, hanem a gaming deszkára jutott. Van viszont külön PS/2 az egérnek és a billentyűzetnek, valamint tüskesor a COM port kivezetés számára. Sajnos az M.2 foglalat is lemaradt, hely pedig akadna bőven. A célközönség itt egyértelműen a belépő szintű munkaállomások tulajdonosi köre, akik az összerakást követően nem nézegetni, hanem használni akarják a gépet.

Az alaplapok árazása még nem ismert, de már elérhetők az MSi kereskedelmi partnerei számára. A nevükre kattintva megnyíló gyártói weboldal is további értékes információkkal szolgálhat az érdeklődőknek.

  • Kapcsolódó cégek:
  • MSI

Előzmények

Hirdetés