Az információ hatalom, de helyigényes is

Érdekes tanulmányt tett közzé a kaliforniai Berkeley Egyetem. A felmérés szerint évente a világon 5,4 milliárd GB-nyi új adatot és információt hoz létre az emberiség. Statisztikailag nézve évente minden ember 800 MB-nyi új adatot produkál. Ennek az irgalmatlanul nagy információ mennyiségnek a 40 százaléka az Egyesült Államokban keletkezik. A 5,4 milliárd GB információ 92 százalékát mágneses adathordozón rögzítik.

Jelentősen előretörnek a CD-k és a DVD-k is, a digitális fényképezőgépek elterjedésével pedig csökken a papírfelhasználás. Az e-mailek által keletkezett adatmennyiség 400 millió GB-nak felel meg. Az Internet és az Instant Messengerek sem panaszkodhatnak a maguk 170.000, illetve 274.000 GB-os forgalmával. A rádió és a televízió "csak" 3,5 millió, míg a mobil- és a vezetékes telefonok 17,3 milliárd GB adatot termelnek, az utóbbiak jelentős része azonban megsemmisül, hiszen nem rögzül.

A helyzet lassan kezd hasonlítani a hulladékok kezelésének problémájához: ha nem vigyázunk, előbb-utóbb elönt bennünket a "szemét" és egyre nehezebb lesz megkülönböztetni az értéket a spamtől. Az információ tehát nem csak hatalom; a tárolásához nem árt rendelkeznünk némi - nem is kevés - hellyel. De mint azt tudjuk, mindig ebből van a legkevesebb...

Előzmények

Hirdetés