Az AMD Athlon 64 és a Barton idei útja

Hirdetés

Az Advanced Micro Devices újragondolta stratégiáját, hogy idén megfelelően szerepelhessen az Intel erős, 800 MHz-es QP busszal és Hyper-Threadinggel rendelkező Pentium 4 processzoraival szemben. Az új tervek központi motívuma, hogy több x86-64 alapú processzort dobnak piacra. Ez persze nem lesz könnyű most, hogy az AMD problémákba ütközött ezen CPU-k órajelének emelésekor. De ne legyünk előre rosszmájúak, nézzük a terveket!

Az Opteron processzorokat április 22-én New Yorkban jelentik be, de egyelőre nincs hivatalos információ az órajelekről. Korábbi híradások 1.4, illetve 1.6 GHz-ről szóltak, ám most már olyan hírek járják, hogy az első szerverekbe szánt AMD processzorok 1.8, illetve 2.0 GHz-en üzemelnek majd, s az 1.4, illetve 1.6GHz-es modellek csak próbaverziók lesznek azok számára, akik mielőbb tesztelni akarják az Opteron alapú szervermegoldásokat. Év végére a tervek szerint ez a CPU eléri a 2.4-2.6 GHz órajelet.

Egy japán weboldal hírei szerint az Athens kódnevű Opteron változat, melyet már 90 nanométeres csíkszélességgel gyártanak, 2004 első negyedévében érkezik. Ez megfelel a korábbi hivatalos útiterveknek, ám azt feltételezi, hogy az AMD nem szembesül annyi problémával, mint a 0.13 mikronos eljárás esetében, s viszonylag gyorsan végre tudja hajtani az új technológiára való átállást.

Megerősítést nyert az a hír is, hogy idén két változatú Athlon 64-et láthatunk. Az erősebb, 1 MB L2 gyorsítótárat tartalmazó Athlon 64 a második negyedévben érkezik 2800+, 3100+, illetve 3400+ jelöléssel. Nincsenek információk a valós órajelről, mint ahogy az árakról sem. De ha figyelembe vesszük, hogy ezek a CPU-k nagy gyorsítótárral lesznek felszerelve, s 0.13 mikronos technológiával gyártják őket, akkor a mag mérete 200 négyzetmilliméter körül lehet. Ez pedig azt jelenti, hogy korántsem az olcsó kategóriát fogják képviselni! A tervek szerint a harmadik, illetve negyedik negyedévben érkezne a 3700+ és a 4000+ modell.

A chip utódja, a szintén 1 MB L2 cache-t tartalmazó, de már 90 nanométeres gyártástechnológiával készülő San Diego kódnevű mag 2004 első negyedévében jelenik meg. Kezdetben ebből nem lesz túl sok, mert a 90 nanométeres technika ekkor még valószínűleg nem lesz elég kiforrott.

Akik olcsó(bb) x86-64 alapú rendszerre vágynak, várják ki a harmadik negyedévet, még pontosabban a szeptembert. Ekkor debütál a Paris nevű mag, mely felfogható a platform Duronjának. Elsőként a 256 KB L2 gyorsítótárral rendelkező 3200+ jelölésű modell kerül forgalomba. Ebből a típusból nem lesz túl sok változat, ugyanis év végén még érkezik egy 3500+ jelű modell, majd 2004 elején az AMD felváltja ezt a 90 nanométeres techinkával készülő Victoria maggal.

Az AMD idén nem feledkezik még meg a Socket A platformról sem, ebben a negyedévben (február 10-én) érkeznek a 2500+, 2800+, és a 3000+ jelölésű Barton magos Athlon XP-k. A második negyedévben jelenik meg az utolsó Barton, 3200+ modellszámmal. A Tbred és a Barton eztán jelen lesz az év végéig, lassan áttolódva az alsó szegmensbe.

Ezek szerint tehát az Athlon XP 2000+ és 3200+ közötti modelljei az Intel erősebb Celeron és gyengébb (400 és 533MHz QPB) Pentium 4 processzorainak lesz vetélytársa, míg az Athlon 64 Paris a középkategóriás, Northwood magos, 800 MHz QPB-vel (FSB-vel) rendelkező Pentium 4-gyel lesz egy súlycsoportban. Itt az Intel 3.4 GHz-es modellig tervez idén, tehát az AMD 3500+ jelű Paris modellje megfelelő ellenfélnek ígérkezik. Az asztali processzorok felső kategóriájában pedig a szintén 800 MHz QPB-jű, ám 1 MB L2-es gyorsítótárral és új utasításokal felruházott Prescott magos Pentium 4-ek mérik össze erejüket a teljesértékű Athlon 64-ekkel. Itt az AMD jó pozíciókkal indul, hiszen a 4000+ modell esélyesnek tűnik a 3.4 GHz-es Intel CPU-val szemben...

Természetesen, mint mindig, most is az idő fogja megmondani, hogy az AMD sikeres lesz-e a high-end szegmensben. Több probléma is adódhat, például nem egyértelmű, hogy milyen gyorsan sikerül majd váltani a 90 nanométeres technológiára, nem szenvednek-e késést a beígért processzorok. S ha minden a tervek szerint halad, az Intel még akkor is keresztbe tehet. Nem véste kőbe idei terveit, tehát elképzelhető, hogy látva az erős konkurenciát, ők is feljebb srófolják a Pentium 4 órajeleit. Ha viszont az AMD tényleg elég nagyteljesítményű processzorral képes ellátni a piacot, akkor pénzügyi helyzete, csakúgy mint piaci pozíciói jelentősen javulhatnak idén.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés