Augusztusban jön a Sony BD-írója is

Az optikai adattárolók következő generációját képviselő Blu-ray meghajtók terjedése egyelőre várat magára, ám a jelek szerint augusztusban csaknem egy időben több márka kínálatában is megjelenhetnek (részben azonos belsejű) BD-írók. A PC-kbe való tárolóegységek megjelenését a korábbi információk szerint az is hátráltatja, hogy a Sony nem tud – illetve a PlayStation 3 megjelenésére tartalékolva – nem akar elegendő optikai fejet szállítani. A helyzet rövidesen változhat, maga a Sony is bejelentette BWU-100A jelű íróját, amelyre az Egyesült Államokban már előrendelést is le lehet adni, bár szállítása csak augusztusban válik esedékessé.

Az ATAPI csatolófelületű meghajtó adatai is ismertek, így egyszer és többször írható, 25 és 50 GB kapacitású Blu-ray (BD-R és BD-RE) médiumokat is kétszeres sebességgel képes írni és olvasni, de kezeli a régebbi formátumokat is. Egyrétegű DVD±R és DVD+RW korongokat 8-szoros, DVD-RW lemezeket 6-szoros, kétrétegű DVD±R lemezeket 4-szeres sebességgel ír, DVD-RAM-ot 5-szörös tempóval tölt meg, CD-R és CD-RW esetében 24-szeres, illetve 16-szoros írási sebességre futja.

A zökkenőmentes rögzítést 8 MB puffer segíti, az elérési idők gyárilag nyomott BD, DVD, illetve CD esetében rendre 210, 170 és 160 ms körül alakulnak. A videólejátszásra, -szerkesztésre és -rögzítésre alkalmas CyberLink szoftvercsomaggal érkező BWU-100A ára a tengerentúlon 750 dollár.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés